open-navfaktor-logo
search
Radioterapija
Kvar na aparatu: Oboljeli od malignih bolesti ne mogu započeti zračenje na UKC-u Tuzla
Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, tačnije Klinici za onkologiju i radioterapiju, u kvaru je aparat kojim se obavlja radioterapija, odnosno zračenje teško oboljelih pacijenata. Zbog toga je veći broj pacijenata upućen na liječenje van Tuzle, najčešće u Sarajevo, nezvanično saznaje Faktor.
16.03.2022. u 15:36
get url
text

Podsjećamo, radioterapija najčešće se primijenjuje u liječenju zloćudnih tumora.

Iz UKC-a Tuzla na naš upit potvrdili su da postoji kvar i tvrde da će brzo biti otklonjen.

- Odjeljenje za radioterapiju UKC-a Tuzla trenutno na programu radioterapije ima 60 pacijenata koji se tretiraju prema planiranom programu radioterapije. Međutim, trenutno imamo problem u radu na CMS TPS/Xio radnoj stanici za planiranje radioterapije. Za otklanjanje kvara potreban je angažman vanjskog servisa Medpoint koji će u narednim danima otkloniti kvar - saopćeno je iz UKC-a Tuzla.

Faktor je iz više izvora saznao da zbog problema s navedenim uređajem, niti jedan novi pacijent ne može biti podvrgnut zračenju na UKC-u Tuzla, nego se terapija može primjenjivati samo na pacijentima koji su je ranije započeli.

Nezvanično saznajemo da trenutno oko 80 pacijenata treba zračenje, ali ga ne mogu dobiti na UKC-u Tuzla. Taj broj će se vrlo vjerovatno znato povećati dok aparat za radioterapiju ne bude radio u punom kapacitetu, jer kako saznajemo, na raznim klinikama UKC-a, sedmično se dijagnosticira i do 20 malignih oboljenja, a mnogi od tih pacijenata trebaju zračenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.