open-navfaktor-logo
search
Nije siguran
Lagumdžija komentira hoće li SDP u vlast sa HDZ-om i SBB-om: "Pogriješio sam u procjeni kakav je Nikšić čovjek"
Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a, komentirao je na Twitteru nagađanja da bi HDZ, SBB i SDP u Federaciji Bosne i Hercegovine mogli formirati vlast bez SDA.
08.06.2020. u 10:18
get url
text

- Zlatko, de nam reci, hoće li Nikšić sa Fahrom i HDZ-om? - bilo je pitanje za Lagumdžiju.

Bivši predsjednik SDP-a je odgovorio: 

- Znam da ja to ne bih učinio ni po koju cijenu - ni uradio to, ni mislio o tome, ni pokušavao to, ni puštao da ostane nejasno da li to možda hoću! Šta on hoće - to nisam siguran, pa za sada šutim, jer sam već dovoljno pogriješio u procjeni kakav je i stranački lider i čovjek! 

Lagumdžija je, podsjetit ćemo, za vrijeme svoje vladavine SDP-om već činio slične političke akrobacije i to na državnom nivou kada je njegov SDP izbacio iz vladajuće većine i Vijeća ministara BiH SDA, stranku sa dominantno najvećim povjerenjem glasača u bošnjačkom korpusu, te formirao vlast sa HDZ-om, SNSD-om i SBB-om. S druge strane, Federalnu vladu je formirao sa SDA, Radom za boljitak i HSP-om BiH. U tom slučaju SDP je zaobišao HDZ na federalnom nivou prilikom formiranja vlasti.

Milorad Živković, SNSD-ovac i tadašnji član rukovodstva Zastupničkog doma BiH, kada je SDA izbačena iz Vijeća ministara, za skupštinskom govornicom je 23. oktobra 2012. godine rekao riječi koje se i danas pamte: 

- Mislim da su se i stranke iz Republike Srpske malo opametile. I pokušavaju da razgovaraju na partnerskim odnosima i preko interesa. Onaj ko da bolju ponudu je naš partner, u zaštiti nacionalnih interesa i zaštiti ekonomskih interesa Republike Srpske. Nema ljutnje, niti političkog vraćanja. Nego, samo ima interes. 

Hoće li Nikšić, koji je tada bio premijer Federacije, poći stopama Zlatka Lagumdžije i sada pokušati "dati bolju ponudu", kako se već neko vrijeme spekulira u javnosti, ubrzo će biti jasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.