open-navfaktor-logo
search
Ko će kome
Lanac dugovanja preko leđa građana: Hoće li Lukavac ostati bez pitke vode
Ko će popustiti, a ko platiti, znat će se vrlo brzo, jer petak je veoma blizu, a s njim i rok za najcrnji scenarij i prekid obustave pitke vode u Lukavcu
31.10.2018. u 16:02
get url
text
Lukavac
get url
text

Više od 25.000 građana Lukavca bi već u petak moglo ostati bez vode zbog međusobnih dugova tri firme. Javno preduzeće "Spreća" od lukavačkog GIKIL-a traži naplatu 1,1 milion duga za vodu, a GIKIL od Javnog preduzeća "Rad", kojem isporučuje pitku vodu, potražuje tri milona maraka. "Spreča" prijeti da zvrne pipu GIKIL-u, a GKIKL isto planira uraditi "Radu", odnosno u konačnici Lukavčanima. 

Zbog ovog problema načelnik Edin Delić u Općini Lukavac sazvao je sastanak svih uključenih u ovaj problem, a napravljeni su i određeni zaključci.

- Dogovorili smo da se do kraja naredne sedmice napravi sporazum o izmirenju dogovanja između "Rada" i GIKIL-a te da se sa "Sprečom" pokuša iznaći rješenje da se ne obustavlja isporuka vode dok se to ne riješi. Kako smo shvatili "Spreča" ne dovodi u pitanje isporuku vode građanima, ali je problem što voda za GIKIL i građane "ide na isti ventil" - rekao je za Faktor načelnik Lukavca Edin Delić.

U saopćenju GIKIL-a navedeno je da "Rad" ovoj kompaniji "duguje oko tri miliona KM, od čega je u toku 2018. godine plaćen iznos manji od pet posto od fakturisanog iznosa i to putem kompenzacija".

- Koliko je GIKIL odgovoran govori i činjenica da smo u ovoj godini plaćali "Spreči" 80 posto svih računa, ali ova plaćanja se gledaju prema starim dugovanjima i ta priča se nastavlja. Imamo rok do petka da platimo pola miliona maraka, nismo ni za kakve ishitrene postupke, ali ukoliko "Spreča" u potpunosti obustavi vodu GIKIL-u, onda ni mi nećemo imati šta isporučiti gradu. Tu ćemo najviše ispaštati mi, GIKIL i stanovnici Lukavca i takav scenario ne želimo. Otvoreni smo dalje za razgovore i dogovore i bit ću iskren do kraja i reći da koliko god nama plati "Rad" mi ćemo taj iznos proslijediiti na račun Spreče - kazao je na današnjem sastanku u Lukavcu generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly.

S druge strane direktor "Rada" spori da je dug njegovog preduzeća tri miliona i navodi da postoji tužba GIKIL-a, ali i kontratužba po osnovu dugovanja za vodu.

- GIKIL je nama jednostrano povećao cijenu vode za više od 50 posto i od 2014. godine postoje razmirice. Oni su iskoristili ovu situaciju i svoj dug prema "Spreči" vezali za nas. Mi preuzimamo samo 20 posto vode koju GIKIL dobija od "Spreče", dok ostalih 80 posto GIKIL koristi u proizvodnji. Također, oni plaćaju "Spreči" peterostruko nižu cijenu vode u odnosu na cijenu po kojoj mi kupujemo - kaže direktor "Rada" Nehrudin Osmanović.

On tvrdi da GIKIL nezakonito šalje "Radu" fakture i za bunarsku vodu, a da pri tome nemaju koncesiju za njeno korištenje. Dodaje da je stvarni dug "Rada" prema GIKIL-u nešto više od 1,7 milona maraka, a da je pola tog iznosa bunarska voda za koju smatraju da se ne može naplaćivati.

- Zbog svega toga mi mislmo da smo u pravu, ali ćemo gledati da se dogovorimo naredne sedmice, prije svega, zbog interesa građana - zaključio je Osmić.

JP "Spreča" danas popodne imala je sjednicu Upravnog odbora, pa direktor Suad Hasanović nije bio dostupan za komentar cijele situacije. Kako saznajemo, veći dio rasprave na sjednici odnosio se upravo i na situaciju s GIKIL-om.

Ko će popustiti, a ko platiti, znat će se vrlo brzo, jer petak je veoma blizu, a s njim i rok za najcrnji scenarij i prekid obustave pitke vode u Lukavcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.