Led okovao Dunav: Brodovi blokirani, građani spašavali labudove

Objavljeno: 09.01.17 u 16:10

Zbog velikih hladnoća i pojave leda na Dunavu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije jučer je proglasilo obustavu plovidbe Dunavom od Bezdana do Prahova, odnosno duž cijelog toka kroz Srbiju.

Obustava važi za sva plovila, odnosno za teretne i putničke brodove i čamce, a biće na snazi do daljnjeg.

Dunav je na toku kroz Novi Sad većim dijelom prekriven ledenim santama, dok je u rukavcima potpuno zamrznut, što su pojedini građani iskoristili za klizanje. Kanal Dunav-Tisa-Dunav je na više lokacija zamrznut cijelom širinom, pa je zbog toga nadležno ministarstvo obustavilo plovni saobraćaj na tom vodotoku prije dva dana i ta odluka je još na snazi.

Osim plovila, u ledenoj blokadi našli su se i labudovi, kojima je led uskratio mogućnost nalaženja hrane, pa je tako Saša Miodragović iz Čeneja, nadomak Novog Sada, donio dvije kante kukuruza da nahrani labudove.

- Čuo sam na televiziji da labudovi gladuju zbog zaleđenog Dunava, pa sam došao da im pomognem - rekao je Miodragović za Anadoliju.

Sante leda koje plove Dunavom sinoć su oko tri sata podigle sidra dvije rumunske barže koje su ostavljene bez nadzora u sidrištu nedaleko od Luke Dunav kod Bogojeva.

Barže su udarile u stub drumskog mosta na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske Bogojevo-Erdut i tu se zaustavile. Za sada se ne zna da li ima oštećenja na mostu.