open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo: Bradara je sama donijela odluku, saglasnost na novu vladu neću dati, za to imam tri razloga...
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, održao je press konferenciju u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
31.03.2023. u 12:30
get url
text

VEZANI TEKST - Bradara sama potpisala odluku o novoj vladi, zanemarila ulogu Lende i Stojanovića

Povod je odluka o sastavu nove vlade Federacije BiH koju je predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara dostavila potpredsjednicima. 

Lendo je ukazao kako je Bradara sama donijela odluku.

Naglasio je da neće potpisati dostavljenu odluku za imenovanje Vlade Federacije jer u sastavu nema ministara iz Stranke demokratske akcije.

Pozvao je predsjednike stranaka SDP-a Nermina Nikšića, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića da sjednu i dogovore novu vladu Federacije BiH.

- Želim da obavijestim građane da sam odluku o imenovanju vlade dobio prije 40-ak minuta i od mene se očekuje da dam odgovor da li će biti moje saglasnosti ili ne. Neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH. Za to imam tri razloga.

U procesima nema pobjedničke stranke. Ova odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika. Ignorisala je potpredsjednika Igora Stojanovića i mene i sama donijela odluku i ima namjeru je uputiti u Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. To ne bi smjela da uradi - kazao je Lendo i dodao:

- Ne znam ljude koji su predloženi u vladu FBiH. Znam jednog čovjeka koji je iz Tešnja, čestit, pošten Zlatni ljljan i sutra bih za njega potpisao da bude u Vladi FBiH. Imenovanje ovih ljudi pri ovoj pameti potpredsjednik Lendo neće potpisati.

Ponavlja kako je napravljena odluka koja bi kao takva mogla otići u Zastupnički dom FBiH i ako bi se to dogodilo i dobila potporu zastupnika, onda bi to, upozorava Lendo, bio udar na Federaciju.

- Kako HDZ radi, nije isključeno da će to uraditi. Nije smjela takva odluka da ide u Zastupnički dom - naglašava Lendo.

Prokomentirao je odbijanje potpredsjednika Igora Stojanovića (SDP) da potpiše odluku o imenovanju vlade FBiH.

- Bradara je trebala prije potpisivanja odluke da se konsultira sa nama. Da kažemo: "Ovaj treba da ide, ovaj ne treba". Konsultacija sa nama nije bilo. To je krajnje neozbiljno prema građanima Federacije BiH. Neka Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić i Dragan Čović sjednu i dogovore se, da imamo novu vladu FBiH do 6. aprila - poručio je Lendo.

Osvrnuvši se na danas zakazane proteste pred zgradom OHR-a u Sarajevu, Lendo je kazao kako građani imaju pravo da iskažu zabrinutost.

Press konferenciji Refika Lende, 31.03.2023.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.