- Lično podržavam nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša. Kao veliki zaljubljenik u prirodu uvijek ću podržati projekte na očuvanju okoliša. Mislim da su nam čiste rijeke bitnije od struje, mi smo možda jedina zemlja u regionu koja je energetski neovisna, dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Naše rijeke moramo očuvati čiste i kao takve predati budućim generacijama - rekao je premijer Novalić, a upravo to je citat koji je DiCaprio objavio na svom Instagram nalogu.

Naime, kako je napisao DiCaprio, kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošle sedmice, a kojom se poziva Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da trajno zaštiti "divlje" rijeke u zemlji od malih hidroenergetskih projekata i nakon lokalnih protesta koji su uslijedili, premijer Federacije Novalić javno je podržao proteste i zaštitu rijeka.

Rijeke Bosne i Hercegovine suočavaju se s neposrednim uništenjem zbog 463 mala hidroenergetska projekta koja su trenutno u fazi izrade ili se planiraju, navodi DiCaprio.

- Federacija sada treba brzo reagirati, kao što smo to učinili u Sjedinjenim Državama - navodi, između ostalog holivudski glumac, pozivajući da se zakonom zaštite rijeke.