Sublicenciranje ovih medijskih prava rezultat je prethodno potpisanog Memoranduma o međusobnoj saradnji na osiguravanju medijskih prava najvažnijih međunarodnih sportskih takmičenja i dostupnosti istih svim građanima BiH koji je potpisan krajem maja ove godine.

Kao što je već poznato BHRT je medijska prava za emitiranje FIFA Svjetskog prvenstva u fudbalu Katar 2022 za teritorij BiH otkupio još 2012, a ovom sublicencom BH Telecom daje podršku proširenjem dostupnosti svih medijskih sadržaja na nove medije odnosno platforme/digitalne servise BH Telecoma - MY TV i Moja web TV.

Svi građani Bosne i Hercegovine moći će pratiti sve utakmice FIFA Svjetskog prvenstva besplatno na programima BHRT-a i na servisima MY TV i Moja web TV BH Telecoma.

- BHRT, javni medijski servis BiH i pored svih problema s kojima se susreće u svom djelovanju, čini sve da građanima BiH, omogući praćenje najznačajnijih sportskih događaja. FIFA Svjetsko prvenstvo je prvi naredni vrhunski sadržaj koji ćemo zajedno s poslovnim partnerima i prijateljima iz BH Telecoma, ponuditi svim građanima.

Ne treba posebno naglašavati značaj ovog globalnog takmičanja, jer čak i slabiji poznavaoci sporta znaju da se radi o najvećem i najpopularnijem sportskom događaju bez presedana u svijetu. Zahvaljujući RTVBiH i BH Telecomu i naši građani će biti dio ogromne svjetske porodice koja će pratiti sve što će se dešavati na SP-u koje se prvi put u historiji održava u jednoj Zaljevskoj zemlji. Nema nikakve sumnje da nas od 21. novembra do 18. decembra ove godine očekuje dosad neviđen spektakl u kojem će gledatelji BHT1, slušaoci BH Radija 1 i korisnici usluga BH Telecoma istinski uživati - rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

- BH Telecom kao dokazani lider u ponudi telekomunikacijskih i multimedijalnih usluga kontinuirano nastoji osigurati najkvalitetniji sportski sadržaj svojim korisnicima. Na osnovu prethodno potpisanog Memoranduma o međusobnoj saradnji između BH Telecoma i BHRT-a na osiguravanju medijskih prava najvažnijih međunarodnih sportskih takmičenja i njihove dostupnosti građanima BiH, osigurana su i prava na emitovanje utakmica koje će biti odigrane tokom SP-a u Kataru. BH Telecom se tokom Mundijala pojavljuje u ulozi emitera, jer će 18 od ukupno 64 utakmice ovog prvenstva biti ekskluzivno prikazane na MY TV i Moja webTV servisu BH Telecoma, dok će se ostale utakmice emitovati na neekskluzivnom osnovu.

Korisnike BH Telecoma će svakako obradovati i informacija da će snimci utakmica sa FIFA Svjetskog prvenstva biti na raspolaganju u Moja TV Videoteci i po završetku ovog atraktivnog prvenstva, i to do 31. januara 2023. godine. Uz to, u koprodukciji sa BH Telecomom, za sve gledaoce tokom SP-a planirana su brojna ugodna iznenađenja i programi, svakodnevne specijalne emisije i sportske vijesti, te velika nagradna igra sa vrlo vrijednim nagradama, koja počinje uskoro.

BH Telecom je još jednom pokazao da će sa ciljem pružanja najkvalitetnijeg sadržaja svojim korisicima, odnosno svim građanima BiH i dalje biti podrška i stabilan partner Radioteleviziji Bosne i Hercegovine - rekao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Mjesec vrhunskog sporta, osam stadiona izgrađenih samo za ovo Svjetsko prvenstvo, sve u jednom gradu i u krugu od 50 kilometara - Doha, glavni grad Katara, je domaćin FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022TM.

Napominjemo još jednom da su BH Telecom i BHRT već osigurali medijska prava na emitiranje svih utakmica fudbalske reprezentacije BiH u periodu od 2022. do 2028. godine.

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje 21. novembra, a završava 18. decembra 2022. godine.