open-navfaktor-logo
search
Općina nonšalantna
Lugonjić o hororu u azilu u Tešnju: Vidjeli smo mrtve pse u boksovima, jedan izgladnjeli je jeo leš drugog
Nakon horora u Azilu za pse Tešanj kojem su 17. augusta svjedočili stanovnica Tešnja Fatima Lugonjić i njen brat gdje su vidjeli mrtve pse u boksovima, gladnog psa koji jede mrtvog, izgladnjele pse, zanemarene, Fatima i grupa građana svaki dan protestuju ispred azila tražeći od Općine Tešanj da poduzme konkretne mjere. Da onemogući ljudima koji su uzrokovali ovakvu situaciju pristup azilu.
23.08.2023. u 12:19
get url
text
Azil Tešanj
Azil Tešanj

- Ja sam 17. augusta tražila svog psa. Pošto nemamo kapije u dvorištu, prepala sam se da nije izašao, da ga nisu pokupili i odvezli u azil. Kasnije se ispostavilo da, hvala Bogu, nije izlazio iz dvorišta. Ne znajući to, ja sam se sa bratom i momkom uputila ka azilu misleći da je pas tamo.

Čovjek koji je bio u azilu nije htio da nas pusti. Kada je otišao, moj brat je preskočio ogradu jer mu se učinilo da čuje našeg psa, ali onda je ostao šokiran. U boksovima je vidio više mrtvih pasa, a u nekima od njih psa koji jede leš drugog psa. To je horor. Psi nisu na ovim vrućinama imali vode, hrane... Pa to je katastrofa! Nismo mogli da vjerujemo - govori nam Lugonjić.

Dodaje kako su nakon toga alarmirali policiju, inspekciju, općinu. Kaže kako su odgovorni počeli svaljivati krivicu jedni na druge.

- Onda odjednom plasiraju priču kako im je neko otrovao pse!? Onda je taj neko donio i tonu izmeta u boksove, pokrao hranu i vodu. Zamislite u kakvo stanje su doveli životinje da jedu jedni druge. Je li to normalno? Udruženje Forte iz Tešnja vodi azil. I u Općini Tešanj mene zovu na razgovor i traže da smirim tenzije!? - govori nam ogorčeno Lugonjić.

Kaže kako se svaki dan prije 12 sati okupljaju ispred azila kako bi skrenuli pažnju na zlostavljanje zatočenih životinja.

- Radnici azila dođu poslije. Ne znam da li dođu prije da im daju vode i nahrane ih, ali znam da od 12 sati do pola četiri ne dobiju ni vode na ovim vrućinama. Jučer im je jedna osoba dala hranu u pola četiri, a mi smo gore bili od 10:30 sati. Znači niko ništa da poduzme! I oko azila smo otkrili leševe pasa, jedan je bio spaljen. Ma horor - govori Lugonjić.

Općina Tešanj se oglasila tek jučer saopćenjem nonšalantno se fokusirajući na to kakvi su radovi izvedeni u proteklom periodu u azilu, a ono što je prijavljeno 17. augusta nazivaju incidentom.

- Povodom incidenta koji se dogodio u Azilu za pse 17. augusta 2023. godine, a u cilju informisanja javnosti želimo iznijeti nekoliko činjenica:

Općina Tešanj je vlasnik Azila za pse, a upravljanje njime ugovara na godišnjem nivou putem javnog poziva, što uključuje hvatanje napuštenih i izgubljenih pasa, pružanje odgovarajućeg smještaja, prehrane, veterinarske brige i dr.

U posljednjih pet godina uložena su značajna sredstva u izgradnju objekata i poboljšanje uvjeta rada Azila: izgrađen je prostor za osoblje i veterinarsku službu, boksovi za manje pse, karantin za opasne pse, te pet volijera s nadstrešnicama. Također, izvedena je instalacija električne energije, postavljena javna rasvjeta, ugrađen videonadzor i ostvarena povezanost na vodovodnu mrežu. U sklopu ovih poboljšanja riješena je i odvodnja oborinskih voda i uređen pristupni put objektima. Sve je ovo rađeno kako bi se poboljšali uvjeti za boravak zbrinutih pasa - navode iz Općine.

Potom su su se vratili na "incident".

- U četvrtak, 17. augusta, po prijavi incidenta u Azilu tamo je upućen stručni saradnik koji prati rad azila. Nadležna Služba odmah je obavijestila Kantonalnu inspekciju i pozvala policiju, koji su po prijavi izašli na mjesto događaja. Nakon temeljite istrage cjelokupnog slučaja, bit će poduzete odgovarajuće mjere protiv odgovornih, koji su uključeni u ovaj incident.

Napominjemo da u nadzoru nad radom Azila do sada nisu evidentirani slični slučajevi i da Općina Tešanj osuđuje svaki oblik ugrožavanja zdravlja ili života pasa i drugih životinja - saopćeno je iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.