Lukač konačno popustio: Dogovorena kontakt tačka sa EUROPOL-om

objavljeno: 11.04.2018. u 14:23

Delegacija EUROPOL-a danas je posjetila Bosnu i Hercegovinu te je u Sarajevu održan sastanak sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, entitetskim ministrima unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom i Draganom Lukačem, šefom Delegacije EU-a u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom te drugima. 

Kako je za Faktor potvrđeno, na današnjem sastanku je dogovorena uspostava kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom. Tačnije, kontakt tačka sa EUROPOL-om bit će u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. Na ovakav epilog pristali su svi prisutni na sastanku, uključujući i ministra unutrašnjih poslova RS-a. Iz tog entiteta i resornog entitetskog ministarstva ranije su se protivili da kontakt tačka za saradnju sa evropskom policijom bude jedna i na državnom nivou.

Time je nakon dvije godine konačno stavljena tačka na najspornije pitanje u provođenju Operativnog sporazuma između BiH i EUROPOL-a. O potrebi uspostave ovog ureda govorilo se čak i prilikom nedavnog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU-a.

Dogovor je postignut na osnovu ustavnih nadležnosti BiH, koje su propisane u Odjeljku III, tačka 1. Ustava BiH u kojoj se navodi:

- Slijedeći poslovi su u nadležnosti institucija BiH: vanjska politika, vanjskotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika kako je to predviđeno članom VII, finansiranje institucija i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbjeglica i azila kao i donošenje propisa o tome, provođenje međunarodnih i međuentitetskih krivično pravnih propisa, uključujući i odnose sa Interpolom, postavljanje i rad zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih uređaja, donošenje propisa o transportu među entitetima, te kontrola zračnog prometa.

Provođenje Operativnog sporazuma između BiH i EUROPOL-a znači da naša zemlja ima pristup bazama podataka evropske policije, što je posebno značajno u oblasti razmjene informacija u oblasti borbe protiv terorizma. Međutim, korištenje ovih baza podataka predstavlja značajan alat i u borbi protiv drugih oblika kriminala, kao što je nelegalna proizvodnja i promet opojnih supstanci, krađa motornih vozila i drugo.

VEZANI TEKST - Mektić o EUROPOL-u: Ako ne bude dogovora, ja ću odrediti kontakt tačku