open-navfaktor-logo
search
Novcem građana
"Luksuziranje" u pandemiji: Vlasti u BiH kupuju skije, televizore, srebreninu, auta...
Godina pandemije donijela je niz problema građanima i preduzećima. Zvanična statistika navodi da je povećan broj nezaposlenih jer su zbog pandemije novog soja koronavirusa smanjene ekonomske aktivnosti. Firme se bore, cijene rastu, građani su u strahu.
14.03.2021. u 19:52
get url
text

I dok privreda vapi za pomoći iz budžeta, vlasti su novac građana trošile i namjeravaju trošiti i na luksuz.

Nedavno je objavljeno da su u Vladi RS-u odlučili potrošiti više od 270.000 KM na skije, sanke i bicikla za hotel "Rajska dolina" na Jahorini.

Ali to nije sve.

Listajući Portal javnih nabavki vidljivo je da se budžetski novac troši i na, naprimjer, izgradnju vještačkog jezera, smještaj u hotelima, tapaciranje namještaja, taksi prijevoz u Briselu..., uz nezaobilaznu kupovinu službenih vozila.

Tako je, između ostalog, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH objavila tender za kupovinu "profesionalnih klima uređaja" za 76.280 KM.

Čašćenje po restoranima

Općina Istočni Drvar želi automobil od 52.650 KM, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH je već potpisao ugovor o kupovini crne limuzine za 70.200 KM.

Općina Istočno Novo Sarajevo objavila je tender za izgradnju vještačkog jezera, i to za "građevinske radove na hidrograđevnim objektima", koji će koštati 201.135 KM.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, u koje su uprte sve oči kada je u pitanju nabavka vakcina protiv COVID-19, a koje još nismo ni dobili, u prošloj je godini, između ostalog, trošilo na hotelski smještaj (najmanje 2.000 KM), i na čašćenje po restoranima. Usluge eksterne reprezentacije mahom su se koristile u sarajevskom restoranu "Four Seasons", te hotelu "Novak" Karakaj, kod Zvornika. U restoranima je u prošloj godini ukupno potrošeno više od 8.200 KM. Sudeći po objavi na Portalu javnih nabavki, iz budžeta je plaćan i račun od 2,14 KM.

Listajući dalje tendere, vidljivo je da je Služba za zajedničke poslove RS-a prošle godine kupovala TV prijemnike za 35.100 KM, tapacirala namještaj za 23.400 KM, te mijenjala itisone za 29.200 KM.

Od ustaljene prakse kupovine poklona nije se odustalo ni u godini pandemije. Parlamentarna skupština BiH je objavila tender za nabavku protokolarnih poklona u iznosu od oko 6.000 KM. Kako su naveli, traže se "dostojni pokloni za VIP zvaničnike", a dio novca je rezervisan i za srebrene suvenire.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH je tokom ljeta tražila najpovoljniju ponudu za itisone, staze, tepisone, za šta je bilo pripremljeno skoro 80.000 KM.

Taksi u Briselu

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je na taksi potrošilo više od 1.500 KM. Računi od 100 KM, 200 KM, 500 KM plaćani su firmi BH Logistic, 430 KM je plaćeno BH Trucku, a novac je trošen i na taksi u Briselu.

Kao što je poznato, Parlamentarna skupština BiH kupila je tri automobila za oko 329.000 KM, simbolično, na Novu godinu. I Vlada Unsko-sanskog kantona prošle je godine objavila da kupuje tri automobila, i to za oko 120.000 KM, kao i Vlada RS-a koja je za službena vozila odvojila oko 245.000 KM.

Kada smo kod službenih auta, BIRN je objavio da su tokom (pandemijske) 2020. godine objavljeni tenderi za kupovinu 876 vozila u BiH vrijednih više od 44 miliona KM. Od ovoga su dosad završeni tenderi "teški" 22 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.