Na svom službenom Twitteru napisao je da se postavlja pitanje šta je razlog za ove bliske odnose sa Miloradom Dodikom, te šta je motiv za mađarsku vladu da zauzme tako čvrst stav da podrži političara koji prijeti stabilnosti Bosne i Hercegovine.

- Svoje odnose s njim vodimo onako kako to priliči demokratski izabranom lideru bosanskih Srba – naveo je Kovacs izjavu mađarskog premijera. 

Podsjetio je na Orbanovu izjavu da je južna granica Mađarske 70 do 80 kilometara od bosanske granice.

VEZANI TEKST - Orban: Protiv prijedloga Njemačke, definitivno trebamo spriječiti sankcije Dodiku

- Kada je došao jugoslovenski rat, na desetine hiljada je prošlo. Ako tamo dođe do sukoba, sljedećeg jutra će se pojaviti i u Mađarskoj – navodi Kovacs.

- Balkan se ne može stabilizovati bez Srba, bez Bosne - Bosna se ne može stabilizovati bez bosanskih Srba. Ključ Balkana je srpski narod – napisao je također.

Podsjećamo, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je njegova administracija protiv uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koje je predložila Njemačka. 

- Definitivno treba da spriječimo ove sankcije. Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć - naglasio je Orban na press konferenciji.