Četvrtak, 21.01.2021.
h

Maja Milinković-Simonelli karijeru gradi u Portugalu: Na fado albumu i dvije sevdalinke

Ovo je jedan veliki projekat, možda najveći u mojoj karijeri. Pokušat ću ga predstaviti publici širom Evrope, a posebnu pažnju ću posvetiti promociji u Bosni i Hercegovini.

Maja Milinković-Simonelli već nekoliko godina sa dosta upsjeha muzičku karijeru gradi u Portugalu. Bosanskohercegovačka kantautorica i pjevačica specifičnog glasa i originalnog stila, tako je na portugalskoj televiziji najavila izlazak svog novog fado albuma “Amajlija” ili “Fado é sorte“.

– Na albumu će se, osim šest tradicionalnih neobjavljenih fado pjesama, naći i dvije sevdalinke i dva prijevoda na naš jezik. Ovo je jedan veliki projekat, možda najveći u mojoj karijeri i pokušat ću ga predstaviti publici širom Evrope. Naravno, posebnu pažnju posvetit ću promociji u BiH i još više Bosancima i Hercegovcima približiti fado muziku – kaže Maja.

Milinković-Simonelli rođena je u Sarajevu, 21. aprila 1981. godine. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Snimila je prvi fado u BiH, nastupala sa filharmonijom, osvojila Davorina za vokalnu izvedbu, nastupala na “Baščaršijskim noćima“, oduševila na portugalskom X factoru…

Maja Milinković-Simonelli široj javnosti poznata je kao jedna od finalistkinja prvog OBN Music Talent Showa. Maja snima prvi fado u Bosni i Hercegovini, 2012. godine. Riječ je o “Tudo isto é fado”, koji je velika Amalia Rodrigues izvela 1955. godine. Tokom 2012. godine imala je desetak fado koncertara. Među njima je i koncert pod nazivom “Fado i ja“ održan na festivalu “Baščarsijske noći.“ Iako živi i radi u Portugalu, Maja je prisutna na bh. muzičkoj sceni. Nedavno je izdala novi, bh. fado singl “Znam za rijeku“.

– U muzici sam uvijek voljela da eksperimentišem i nisam se zadovoljavala samo jednim stilom, kaže Milinković-Simonelli.

(D. Z. /Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh