navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Djeluju odmah

Makeup savjeti za besprijekoran izgled na fotografijama

Ko ne želi dobro izgledati na fotografijama!? Koliko god se trudili držati ravna leđa i podignutu glavu, nekad nam ne polazi za rukom da "ispadnemo" baš onako kako zaista želimo. Jeste li možda razmišljali o tome da neke tajne leže i u pravilnom izboru makeupa.

Objavljeno: 27.02.2020. u 08:38
get url
text

E pa ako niste, nudimo vam nekoliko preporuka, kako "ispasti" super na fotografijama, a ne zahtijevaju izgladnjivanje ili odlazak kod plastičnog hirurga.

Čak i Kim Kardashian kaže da su sve tajne u pravilnom makeupu.

Koristite matirane teksture

Nikako na lice ne nanosite puder sa šljokicama i sjajem. Ako želite izbjeći sjaj na fotografijama i masno lice, svakako koristite matirane pudere i tonove slične vlastitoj boji lica. U suprotnom, na fotografijama ćete izgledati neprirodno i neprikladno.

Pripazite na svjetlost

Šminku nanosite, ako je moguće, pod prirodnim svjetlom, jer bi svjetla u kupatilu mogla smanjiti intenzitet šminke. Nažalost, većina djevojaka i žena nema pravo svjetlo koje koriste makeup artisti, pa ne znaju koliko šminke nanijeti da ne bi pretjerale i izgledale kao iz meksičkih sapunica. Zato vam predlažemo da se sljedeći put, kad pomislite da ste odlično izgledali kada ste izašli iz stana, a na fotografijama vaša šminka je bila totalno drugačija, sjetite dobrog savjeta o svjetlima.

Čarobni žuti prah

Za čarobne fotografije kojih se nećete stidjeti bolje je koristiti žuti prah od shimmera ili prozirnog praha. Lice sa drugačijim puderima ili onima u prahu previše će izblijediti ili čak "isprati" vaše konture lica.

Izblijedite podočnjake

Većina žena pokušava podočnjake prekriti korektorom, što se i preporučuje za dnevni look, ali kada želite neugodne podočnjake sakriti od fotografa, trebate koristiti iluminator. Koliko god vam se činilo da pretjerujete sa iluminatorom, vjerujte da će vam to koristiti tokom fotografiranja.

Crna olovka i crna maskara

Većina šminkera preporučuje stavljanje crne olovke i crne maskare. Ako inače koristite smeđu ili sivu olovku, zamijenite je običnom crnom olovkom kako biste zasjali na fotografijama. Crna olovka stvorit će bolji kontrast, a osim toga, vizuelno će otvoriti i oči.

Rumenilo

Ključni savjet za odličnu fotografiju svakako je i rumenilo. Ako ste mislili da možete preskočiti ovaj savjet, prevarili ste se. "Bljeskalica" na fotoaparatu voli mijenjati izgled lica, pa će tako i vaše pretvoriti u snježnu kuglicu s ustima i očima ako zaboravite na rumenilo. Nanesite ga na jagodice najprije u malim količinama, a ako vidite da niste dovoljno stavili, možete dodati još malo. Rumenilo možete nanijeti i na rubove čela u obliku luka kako biste formirali crte lica.

Ruž/sjaj

Bez ruža ili sjaja vaša će se usta stopiti s ostatkom lica. Nanesite ruž po vlastitom izboru, ali ne pretjerujte s preintenzivnim nijansama. Pazite da vam se ruž poklapa s ostatkom šminke. Boja lososa, breskve i višnje uvijek su u modi.

Pazite na sjene

Pokušajte pripaziti na sjene koje možete stvoriti korištenjem tamnijih sjena. Nikako ne nanosite tamnije sjene u uglove očiju ili ispod njih jer ćete vizuelno smanjiti oči, a na fotografijama nećete ispasti baš onako kako ste se vidjeli u ogledalu. Osim šminke, pokušajte savladati tehnike postavljanja tijela i lica prema fotoaparatu da svjetlo ne bi bacilo sjenu na lice ili bradu.

Naglasite važne tačke lica

Ako želite savršen look na fotografijama, morate biti svjesni da su najbolji makeup trikovi male tajne slavnih vizažista. Bitno je znati koje dijelove lica treba istaknuti. S tamnijim bronzerom ili musom (jedan ili dva tona tamniji od boje vašeg lica) naglasite područje ispod jagodica. Nanesite ga na lijevu i desnu stranu nosa da biste vizuelno suzili nos te na područje ispod brade da biste oblikovali lice. Svjetlijim korektorom ili iluminatorom istaknite dijelove lice na koje najviše pada svjetlost. Preporučuje se da ga nanesete na vrhove jagodica, sredinu čela i na most nosa da biste napravili savršene crte nosa.

Svježije oči

Kako biste izbjegli crvenilo i umorne oči, nakapajte nekoliko kapi kapljica za oči, no budite oprezni da ne razmažete već nanesenu šminku. Kako biste dodatno proširili i osvježili oči, nanesite bijeli prah ili sjenu na rubove oba oka. Na ovaj način postići ćete odličan izgled očiju.