open-navfaktor-logo
search
Mladi trener
Maksimović: Ivković u Borac nije došao kao sportski direktor, vrijeme za alarme u Tuzli
Marko Maksimović trener je koji je počeo sezonu na klupi Borca. Poslije njega je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine promijenio još dvojicu stručnjaka, što je očit dokaz da na Gradskom stadionu ove sezone lutaju.
05.04.2022. u 21:08
get url
text

Maksimović je prošle sezone s Banjalučanima osvojio naslov prvaka BiH. U kuloarima se spominje kao mogući nasljednik Slobodana Starčevića na klupi Zmajića. Trener koji će u augustu proslaviti 38. rođendan definitivno posjeduje kompetencije za tu poziciju. Titula mu je najbolja referenca.

Ovaj Banjalučanin trenutno nema angažman. Fudbalske prilike u Bosni i Hercegovini redovno prati. Za Faktor je komentarisao mečeve 24. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, dominaciju Zrinjskog i Nemanje Bilbije.

- Bilbija je jedan od najboljih igrača koji je ikad igrao ovu ligu. Prosto je njegov učinak uvijek bio dobar. Sjećam se da je kao klinac dao četiri gola Zrinjskom. Igrao je jako dobro i u Sarajevu. Dominantan je, piše historiju, a poznavajući ga znam da neće stati i da se nije zadovoljio - kaže Maksimović.

Govorio je i o promjeni na klupi Borca. Nemanju Miljanovića naslijedio je Tomislav Ivković. Hrvatski stručnjak tako će odijelo sportskog direktora kluba zamijeniti za ono trenersko.

- Gospodin Ivković nije došao u Borac kao sportski direktor nekog kluba. Došao je kao trener Željezničara. Ispostavilo se da je stigao kao rezervna varijanta. Ne bih tu nešto mnogo komentarisao. Jasna je situacija. On je trener čitav život. Da li je ikada ranije bio sportski direktor? Za mene je očekivan potez to što je postao trener. Vrijeme će pokazati da li je to dobro. Definitivno da je puno trenera već promijenjeno u Borcu. Ekipa koja je osvojila titulu je apsolutno promijenjena. Otišlo je mnogo igrača. Ciljevi koji su postavljeni na početku sezone su promijenjeni, sada je cilj Evropa i nadam se da će je Borac izboriti.

Zrinjski - Tuzla City 5:0

Apsolutno zaslužena i uvjerljiva pobjeda Zrinjskog na dominantan način, mada početak utakmice nije sugerisao da će biti tako. Zrinjski je u fenomenalnoj formi, dobro igraju. Jako su dobro vođeni, ne sjećam se da je neko u Premijer ligi stvorio razliku nad drugim 19, nad trećim 22 boda. Svaka čast, sve pohvale. Jakirović izvlači maksimum iz ekipe, imaju dobru hemiju, najboljeg igrača lige Bilbiju. Sve je na njihovoj strani i maksimalno koriste objektivne probleme koje imaju pratioci.

Rudar - Borac 2:2

Gledao sam utakmicu. Rudar je dobro otvorio i možda nenadano došao do rezultata 2:0. Bez nekih velikih prilika, iskoristili su dvije ukazane. U drugom poluvremenu je Borac dosta šansi promašio. Na kraju neriješen rezultat koji nikome nije puno donio. Rudar ima za čime da žali. Bukvalno su primili gol u posljednjoj sekundi, ali to im se već dešava.

Borac je promijenio trenera, četvrti ove godine i očigledno nisu zadovoljni tim rezultatom.

Posušje - Željezničar 3:2

Da budemo realni, Posušje ima dobar roster, klub zna šta hoće, ulažu, jako je lijepo vidjeti nove svlačionice i sve to. Imaju finu klimu u Hercegovini, dobar teren, dobre uvjete. I rezultat je kako treba i mislim da će uspjeti sačuvati status premijerligaša.

Zaslužena pobjeda Posušja, dva puta su vodili, dva puta je Željo stizao i na kraju su opet uspjeli stići do trijumfa, što je za svaku pohvalu.

Radnik - Sloboda 2:1

Sloboda je veliki klub iz bivše Jugoslavije i jedan od većih u Bosni i Hercegovini. Upali su u krizu, od nenadano dobrog starta koji su imali, tu su ambicije porasle. Sada su šest bodova od opasne zone, devet kola do kraja. Ne bih im želio da dođu u tu situaciju, ali definitivno vrijeme je da pale alarme. Ako nastave ovako da igraju, ući će u problem. Brzo im treba pobjeda. Jako teško daju pogotke. Imaju dosta problema.

Radnik je bio prežaljen, a korak po korak dolazi u situaciju da je apsolutno ravnopravan za opstanak u ligi.

Leotar - Sarajevo 1:1

Leotar se dosta dobro pojačao. Klub kojeg je teško pobjeđivati u Trebinju, uvijek je tako bilo. Bit će zanimljivo, ne pamtim da je ovakva neizvjesnost bila što se tiče opstanka. Četiri ekipe, plus slobodno možemo reći da se i Sloboda uvukla.

Sarajevo se konsolidovalo, vidi se pomak. Ne ide ništa preko noći. Sarajevo ima Kup, trebalo bi opravdati ulogu favorita protiv Igmana. Dosta će stvari u prvenstvu da odluči završnica Kupa, ako bi se desilo da trofej uzme Velež, onda očekujem jako, jako zanimljivu borbu Tuzla Cityja, Borca i Sarajeva za Evropu.

Sarajevo ima sve u svojim rukama, ima dobru ekipu, da li im fali bod ili dva od onoga što su planirali. Bilo bi veliko iznenađenje da ne dođu do cilja, a to je Evropa.

Velež - Široki Brijeg 1:0

Utakmica bez velikog imperativa. Široki će se teško uključiti u borbu za Evropu. S druge strane, Veležu treba malo da prebrine brige oko opstanka, ali mislim da o tome niko ne pomišlja. Objektivno, trebaju im dvije pobjede. Oni će misli baciti na Kup i pokušati da izbore Evropu. Koliko se sjećam i njima je prije početka sezone to bio cilj.

Složio bih se s Feđom Dudićem da je crveni karton dao motiv njegovoj ekipi, da je probudilo publiku. Široki se tu nije snašao, a zanimljiva je i izjava kolege Ivankovića da njegovi igrači poslije isključenja nisu znali ponovo okrenuti utakmicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.