open-navfaktor-logo
search
Polovina kvalifikacija
Manjak bodova i višak "računice": Kako Zmajevi mogu do baraža za SP 2022
Golom u petoj minuti sudijske nadoknade u meču protiv Kazahstana fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je bez dva važna boda u borbi za drugo mjesto u grupi D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, s obzirom na to da je prva pozicija skoro pa rezervisana za Francuze.
08.09.2021. u 13:03
get url
text

Aktuelni svjetski prvaci nakon domaće pobjede nad Fincima (2:0) imaju 12 bodova, sedam više od drugoplasirane Ukrajine i trećeplasirane Finske, dok BiH i Kazahstan imaju po tri boda, s tim da je naša selekcija odigrala utakmicu manje.

Najbolji bh. fudbaleri odradili su polovinu kvalifikacija (četiri meča), a do sinoćnje utakmice imali su skoro pa idealnu situaciju da kvalifikacije završe na drugom mjestu i izbore plasman u baraž za Mundijal koje se sljedeće godine održava u Kataru.

VEZANI TEKST - Sušić za Faktor: Nije me zanimalo ko su menadžeri igrača, u dobroj smo situaciji

Remijem protiv Kazahstana izabranici Ivayla Peteva itekako su ugrozili eventualni plasman na drugu poziciju, no šanse i dalje postoje.

Dobra stvar za našu reprezentaciju jeste da je odigrala oba susreta sa Francuskom. Isti slučaj je i sa Ukrajinom, dok će Finska u posljednjem kolu kvalifikacija biti domaćin Trikolorima.

Najprostija računica za Peteva, saradnike i njihove izabranike su četiri pobjede do kraja kvalifikacija, s kojima bi takmičenje završili sa 15 bodova. U tom scenariju Finci ne bi mogli biti drugi sve da u preostala tri meča (Ukrajina kući, Kazahstan u gostima i Francuska kući) osvoje devet bodova. U ovakvom razvoju situacije ni Ukrajinci ne bi mogli pomrsiti račune Zmajevima. Ova računica je matematički najlakša, ali najteže ostvariva na terenu. Ne i nemoguća.

Ukoliko bi Zmajevi u preostala četiri susreta osvojili deset bodova (tri pobjede i remi), na svom kontu imali bi 13 bodova, što bi značilo da su nedostižni za Ukrajince. Prijetnju bi u tom slučaju predstavljala Finska, koja bi pored eventualnog poraza od BiH mogla osvojiti još devet bodova što bi značilo da u konačnici može imati bod više od naše selekcije (14).

I s osvojenih devet bodova (tri pobjede i poraz) u drugoj polovici kvalifikacija (ukupno 12) Zmajevi bi mogli do drugog mjesta. U tom slučaju morali bi im se poklopiti određeni rezultati. Tako bi remi između Finske i Ukrajine već u narednom kolu bio idealan početak razrješavanju ove situacije, koju bi Zmajevi začinili domaćim trijumfima nad obje reprezentacije, uz prethodnu pobjedu u gostima protiv Kazahstana i gostujući poraz od Ukrajinaca.

Raspored mečeva grupe D do kraja kvalifikacija

Kako je jučer rekao u razgovoru za Faktor jedini stručnjak koji je Zmajeve odveo na jedno veliko takmičenje Safet Sušić, 12 bodova bi u konačnici moglo biti dovoljno za plasman u baraž.

Na koncu, svaki od timova ima svoju računicu. Mi skoro već tradicionalno sami sebi stvaramo probleme. Iz ciklusa u ciklus uglavnom više brinemo o matematičkim operacijama od samog starta, a ni ovaj nije ništa drugačije. Matematika nam je postala bitnija od dešavanja na terenu, pa smo trenutno u situaciji da nam manjka bodova zbog fokusiranosti, a "računice" je i previše.

Najbolji pokazatelj je upravo finiš utakmice sa Kazahstanom kada nismo bili dovoljno skoncentrisani i fokusirani da dobijenu utakmicu privedemo kraju i upišemo prvu "tricu" u ovom ciklusu. 

Očekivati je da će odluka o drugoplasiranom timu grupe D najvjerovatnije biti poznata tek nakon novembarskih utakmica.

Naredne dvije utakmice u gostima protiv Kazahstana (9. oktobar) i Ukrajine (12. oktobar) mogle bi odrediti sudbinu Zmajeva u borbi za SP 2022, a kvalifikacije završavamo domaćim susretima protiv Finske (13. novembar) i Ukrajine (16. novembar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.