open-navfaktor-logo
search
Zastupnici na potezu
Marjanović: Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje 7. septembra u Skupštini KS
Još od početka 2020. godine traje priča o Prijedlogu zakona o kažnjavanju govora mržnje u Kantonu Sarajevo na inicijativu zastupnika Damira Marjanovića.
02.09.2021. u 08:54
get url
text

VEZANI TEKST - Ukoliko se usvoji zakon, evo kolike će biti kazne u KS za govor mržnje

Pandemijsko vrijeme učinilo je svoje pa se tako ovaj zakonski akt nije našao pred zastupnicima u Skupštini KS. No, prema riječima zastupnika Marjanovića, uskoro bi se i to trebalo desiti.

- Procedura se privodi kraju i konačan prijedlog zakona će se naći pred skupštinskim zastupnicima na narednom zasjedanju skupštine, tačnije u utorak, 7. septembra - kaže za Marjanović za Faktor. 
 
Objasnio je zašto se sama procedura donošenja ovog zakona (ne)potrebno odužila.
 
- Zakon je izazvao dosta interesovanja, a cijela procedura se poklopila sa svim izazovima koje je izazvala pandemija. Bio bih sretniji da je sve završeno znatno ranije, no najbitnije je da će ovaj zakon, ako ga kolege podrže, uskoro ugledati svjetlost dana. Početkom juna zatražio sam od rukovodstva Skupštine KS da se Prijedlog zakona uvrsti u dnevni red naredne sjednice - ističe Marjanović.

VEZANI TEKST - Skupština KS: S dnevnog reda povučeni zakon o govoru mržnje i zakon o ministarstvima
 
Ipak, to se nije desilo, zastupnici su otišli na ljetnu pauzu.

- Pojedine kolege su zatražile dodatno vrijeme, ali su i zamolile da dostavimo sve dokumente u vezi s javnom raspravom. Mislim da je taj zahtjev bio opravdan i složio sam se s njima. Daljnja dinamika skupštinskih zbivanja donijela je i spomenutu ljetnu pauzu. Siguran sam da tu nije bilo nikakve namjere za odugovlačenjem. Prije bih to posmatrao kao sticaj okolnosti - smatra on.

Marjanović je mišljenja da će zakon dobiti podršku njegovih kolega.

- Vjerujem da svakoj dobronamjernoj zastupnici ili zastupniku, koji želi da radi u interesu građana, tj. onih zbog kojih se tu i nalaze, ovaj zakon neće smetati. Štaviše, u međuvremenu su donošenje ovoga zakona inicirali i viši nivoi vlasti, pa prema našim informacijama, sprema se i izmjena Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine koja će, između ostaloga, proširiti ovaj akt u pogledu kažnjavanja govora mržnje.

To je onaj sistem lančane reakcije koji smo najavili još u martu prošle godine duboko svjesni da pozitivne promjene na kantonalnom nivou neće ostati nezamjećene i na višim nivoima. Stoga, očekujem da ovaj zakon dobije podršku svih kolegica i kolega jer on nosi univerzalnu vrijednost koja nadilazi partijske i individualne interese - stav je našeg sagovornika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.