Razlog zbog kojeg se neće održati navedena aktivnost je zbog situacije u mjestu Nezuk izazvane pandemijom koronavirusa. Stanovnici ovog naselja se nalaze u teškoj situaciji zbog virusa korona, te je Organizaconi odbor prinuđen da otkaže navedenu aktivnost.

- Obavještavamo javnost, medije i učesnike da "Marš mira 2020" neće sutra krenuti iz Nezuka. Polazak učesnika Marša mira će biti organizovan sutra (8. jula 2020.) sa Crnog vrha u devet sati. Kamp u Liplju će biti formiran, tako da svi oni koji su ranije planirali da idu u Nezuk, preporučujemo da idu u kamp u naselju Liplje - saopćili su organizatori.

- Kao preživjeli, i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, molim nadležne instance da pomognu stanovnicima Nezuka kojima je pandemija koronavirusa uzrokovala probleme. Nezuk je mjesto gdje su preživjeli iz puta smrti ugledali svjetlo i osjetili slobodu u julu 1995. godine. Stanovnici Nezuka svih ovih godina su pružali nesebičnu pomoć učesnicima Marša mira, zbog toga im se zahvaljujemo – poručio je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.