Masovni ubica Breivik u sudnicu ušao sa nacističkim pozdravom

Objavljeno: 10.01.17 u 17:21

Anders Behring Breivik u sudnici FOTO:EPA
Anders Behring Breivik u sudnici FOTO:EPA

Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik uputio je neonacistički pozdrav dok je ulazio u sudnicu u zatvoru visoke sigurnosti u gradu Skien, u kojoj su suci razmatrali da li je njegovo držanje u samici nehumano.

Odjeven u tamno odijelo, Breivik, koji je zapustio bradu, kratko je gledao u novinare dok je uputio pozdrav ali nije im se obratio.

Sudac Oystein Hermansen zatražio je od Breivika da ne ponavlja pozdrav, rekavši da to vrijeđa dostojanstvo suda.

- To također vrijeđa slučaj kojim se ovdje bavimo, pa tražim od vas da ne ponovite to - kazao je Hermansen, odbacujući pokušaje Breivika da brani svoju akciju.

Trideset sedmogodišnji ekstremist, koji je ubio 77 ljudi u masakru počinjenom bombama i vatrenim oružjem, tužio je vladu u prošloj godini, navodeći da su njegovo držanje u samici, česti pretresi i činjenica da mu se često stavljaju lisice tokom ranih faza njegovog zatočenja krše njegova ljudska prava.

Pravni zastupnici vlade tvrde, međutim, da on uživa bolje zatvorske uslove od nekih zatvorenika u Norveškoj.

Vlada je uložila žalbu na iznenađujuću odluku iz aprila prošle godine Oblasnog suda u Oslu koji je potvrdio Breivikove navode da njegova izolacija u zatvoru maksimalne sigurnosti Skien krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, prenosi Fena pozivajući se na AP.