open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Matanović tvrdi da je BiH izgubila vlasništvo nad zgradom u kojoj je smješteno MVPBiH
Bosna i Hercegovina je izgubila vlasništvo nad dijelom svoje imovine, i to zgradom u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH).
03.02.2022. u 13:45
get url
text

Kazao je ovo Mijo Matanović, zastupnik HDZ-a BiH, na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Matanović je naveo da je riječ o njegovim saznanjima te je postavio pitanje Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, da li je to istina.

VEZANI TEKST - Uprkos najavi, na sjednici Parlamenta BiH nema zastupnika SNSD-a ni drugih stranaka iz RS-a

- U jeku rasprava o državnoj imovini, koja je u fokusu svih političkih aktera i međunarodnih zvaničnika, Bosna i Hercegovina je, po mojim saznanjima, izgubila dio imovine, u kojoj je smješeno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je ključna institucija Bosne i Hercegovine. Postavljam pitanje kako, zašto i na osnovu čega je došlo do uknjižavanja prava vlasništva i zašto su institucije BiH propustile da to spriječe – pitao je Matanović.

Ministrica Turković nije bila na sjednici Zastupničkog doma kada je postavljeno ovo zastupničko pitanje, kako bi odgovorila, te se očekuje da to pismeno učini.

Tokom zastupničkog sata pitanje je postavio i Zukan Helez, zastupnik SDP-a, kojeg je zanimalo ko potpisuje plaće zastupnicima iz RS-a koji mjesecima ne dolaze na sjednice.

- Da li je moguće da čovjek dobije naknadu za odvojen život i od koga je on odvojen? Da li je odvojen od porodice ili je odvojen od parlamenta - kazao je Helez.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda odgovorio je da samu isplatu vrši Ministarstvo finansija i trezora na osnovu podataka koji se unose u sistem, te da te podatke u ovom slučaju unosi Parlamentarna skupština BiH, koja snosi odgovornost za tačnost unesenih podataka i koja vodi i evidenciju o prisustvu na poslu zaposlenog.

U toku je pauza u zasjedanju Zastupničkog doma nakon čega se očekuje glasanje o predloženim tačkama dnevnog reda, o kojima nije bilo nikakve rasprave.

Među njima su i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koji je jedan od 14 prioriteta na putu BiH ka članstvu u EU.

Sjednici ne prisustvuju zastupnici stranaka iz RS-a, ali su iz SNSD-a najavili da će doći na glasanje. 

S obzirom na njihovo odsustvo, nije bilo entitetske većine za usvajanje hitnog postupka izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se smanjuje iznos otpremnine koju imaju parlamentarci i ministri. Stoga ove izmjene zakona idu na usaglašavanje na Kolegij Zastupničkog doma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.