open-navfaktor-logo
search
Gube strpljenje
Mehić: Tražimo od Vlade FBiH jednokratnu novčanu pomoć za penzionere
Predstavnici penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog izostanka redovnog usklađivanja penzija 15. aprila traže od Vlade Federacije BiH da pomogne penzionere u Federaciji, posebno one sa najnižim penzijama, rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.
09.06.2021. u 19:37
get url
text
get url
text

Dodaje kako će oni u četvrtak, 10. juna, održati sastanak i odlučiti šta dalje ukoliko Vlada FBiH i dalje bude imala prema njima ignorantski odnos.

Mehić podsjeća da su sa predstavnicima Federalne vlade, u prvom redu premijerom Fadilom Novalićem, trebali imati sastanak 25. ili 26. maja, ali ih niko nije pozvao.

Nizak udarac ministra Drljače

- U Vladi FBiH se nisu ni udostojili da nam objasne zašto nisu sa nama održali sastanak, a očekivali smo ga sa premijerom Fadilom Novalićem, i dopremijerima Jelkom Milićević i Veskom Drljačom. Poslao sam i zamolnicu, ne urgenciju i rekao premijeru da razumijemo situaciju u kojoj se nalaze, političku, ekomomsku, opće okruženje, sve druge okolnosti, ali da se nađe vremena za nas. Čak je on taj koji je 26. marta predložio da sjednemo za dva mjeseca, 25-26. maja, tako smo objašnjavali našim ljudima. Ali ništa od toga. Mi imamo u Savezu ogroman pritisak od poziva ljudi koji vrijeđaju, psuju, omalovažavaju i kažu nam: "Vi ste vladini ljudi", a što ja potpuno razumijem jer im je došlo do guše - govori nam Mehić.

Redžo Mehić

Kaže kako mu je u cjelokupnoj situaciji nerazumljiv stav federalnog ministra rada i socijalne politike, Veska Drljače koji svoju odgovornost, kada je riječ o penzionerima, prebacuje na druge.

- Vrlo je nisko da Drljača kaže kako oni (Ministarstvo) zahtijevaju od federalnog premijera Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Milićević da osiguraju novac za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima u Federaciji!? Ne volim niske udarce. Ne može se on ograditi od penzionerske populacije! Prisjetimo se, prošle godine Drljača i Milićević su bili za to da nikako ne bude usklađivanja penzija, pa je pod pritiskom ipak bilo u augustu. Evo Drljača je dobio inicijativu da se penzionerima dodijeli jednokratna novčana pomoć. Neka se izjasni - govori Mehić i dodaje:

- Na Upravnom odboru Federalnog zavoda PIO podnio sam inicijativu da se ljudima dodijeli jednokratna novčana pomoć, a koja je objeručke prihvaćena, jednoglasno, i Upravni odbor Saveza je poslao resornom ministarstvu naš zahtjev, inicijativu da se ljudima dodijeli jednokratna novčana pomoć. Ali vjerovatno su okupirani podjelom regresa, plaća, godišnjim odmorima... Tako da nas niko ne zove. Zavisno od primanja, najviše bi išli da se onima koji imaju miminalnu penziju 382 KM dodijeli možda nekih 100 KM, to je naše razmišljanje naglas. A za ove ljude s većim penzijama, osim maksimalne, možda nekih 50 KM. Srbija je svoje penzionere pomogla još prošle godine, pa ove godine. Hrvatska je koncem aprila dala jednu čitavu penziju većini penzionera, isto i Crna Gora, a ovdje ništa.

Tražimo da se ljudima da crkavica

Kaže kako će u četvrtak odlučiti šta dalje.

- Već sam poslao pozive za sastanak 10. juna članovima Upravnog odbora, predjedniku Skupštine i Nadzornog odbora. Razmatrat ćemo odnos Vlade FBiH prema našim zahtjevima, a potom donijeti odluku šta dalje. Ovdje su troškovi života enormno porasli. Po tom osnovu tražimo da se ljudima da neka crkavica u vidu jednokratne pomoći, kao što su uradile susjedne zemlje. Jer ovdje niko ne ferma ovu bijedu, a toliko je porasla potreba za nabavkom lijekova zbog korone i ostalih belaja, i to je toliko malo što mi tražimo - govori Mehić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopremijerka Jelka Milićević nisu odgovorili na naše upite, da li penzioneri u Federaciji, kojih je više od 400.000, mogu računati na pomoć Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.