Mehmedalija Rapa: Povećanje penzija po donošenju novog zakona o PIO-u

Objavljeno: 05.10.17 u 14:30 Autor: E. D.- Š.

Povećanje penzija za deset posto, za sve penzionere u Federaciji BiH koji su se penzionisali do 31. jula 1998. godine realizirat će se stupanjem na snagu novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kao i povećanje penzija za pet posto onih koji su penzionisani do 31. decembra 2007. godine, rezultat je dogovora penzionera i Vlade FBiH. 

Mehmedalija Rapa
Mehmedalija Rapa

Među nekolicinom penzionera se pojavila sumnja da će se penzije za deset posto povećati samo onima koji su te '98 godine otišli sa navršenih 65 godina života, odnosno imali punu, a ne prijevremenu penziju, a kojih je danas samo neznatan broj jer bi imali 84 godine starosti.

Objašnjavajući za Faktor Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, takve sumnje je odbacio. 

- Penzije će za deset posto biti povećane svim penzionerima koji su to pravo stekli do 31. jula 1998. godine, bez obzira na godine starosti. Dakle, time su obuhvaćeni i oni koji su otišli u prijevremenu penziju sa 30 godina staža i 50 godina života, ili 35 godina staža i 55 godina života, i tu nema mjesta za bilo kakve sumnje. To je bio jedan od naših zahtjeva koji je ugrađen u novi zakon o PIO-u. Još jednom da pojasnim, oni koji su penzionisani od 1998. godine do 31. decembra 2007. godine penzije će biti uvećane za pet posto. I ova povećanja će se primjenjivati od dana stupanja na snagu novog zakona o PIO-u. Mi smo zahtjevali da se zakon što prije donese i nadamo se da će se to i dogoditi - rekao nam je Rapa.

On dodaje kako se ne zna tačan broj penzionera kojima bi se penzije uvećale za deset posto. Objašnjava da se "operiše" cifrom od nekih 50-ak hiljada penzionera.

Podsjećanja radi, na ovakvom vidu povećanja penzija Savez udruženja penzionera FBiH je insistirao, jer su građanima koji su se penzionisali do 1998. godine tadašnjim zakonom penzije umanjene za 30 posto i nikada nisu vraćene. I one danas iznose uglavnom 326 KM do 440 KM. Za razliku od njih, oni koji su se kasnijih godina penzionisali dobijali su duplo veće penzije, a danas nije mali broj onih koji imaju penzije veće od plaća dok su radili, što je neprihvatljivo.

U Federaciji Bosne i Hercegovine je trenutno 410.657 penzionera.