Mehmedovićevo pismo prenosimo u cijelosti. 

- Vaš intervju Večernjem listu je dokaz da sa pravom nosite orden dobijen od hrvatskog predsjednika Milanovića. (Red Ante Starčevića).

Onog trenutka kad je Milanović rekao da je i predsjednik Hrvata u Bosni i Hercegovini, Vi ste trebali vratiti taj orden, zarad principijelnosti koju ste trebali iskazati kao iskusni diplomata, ali i nakon svega što je govorio Milanović o BiH.

VEZANI TEKST - Schmidt: Neću biti dio izborne kampanje, u BiH pritisci dolaze sa svih strana

Vi ste, gospodine Schmidt, dali ucjenu samo bosanskoj strani:ako ne pristanu na Čovićeve uvjete, onda ćete Vi nametnuti ono što Čoviću i Hrvatskoj treba. Bosanskoj strani koja želi ovu zemlju i koja je čuva i gradi s ljubavlju. Čovićevi kvislinzi osim što je ne žele, oni na sve načine ucjenjuju građane ove zemlje.

Sami ste rekli da su Hrvati sve malobrojniji kao i zbog čega su sve malobrojniji. Odgovornost za to nosi Hrvatska koja isisava Hrvate iz BiH u interesu stvaranja izgovora koji će dovesti do političkog rješenja kakvo Vi želite nametnuti, a to je stvaranje trećeg entiteta kroz Izborni zakon i jačanja Hrvata isključivo u Hercegovini, a u interesu Čovićevog HDZ-a i novo etničko čišćenje Hrvata koje bi Vi uzrokovali ispunjenjem želja Čovića.

Čović je na stotine i hiljade puta rekao da nema BiH bez Hrvata, u čemu se djelomično slažemo s njim. Gospodine Schmidt zašto niste odgovorili i njemu i Hrvatskoj: kako onda može biti RS bez Hrvata, kako Bosansko-podrinjski kanton može biti bez Hrvata, kako cijeli dio Federacije kojeg su Tuđman, Šušak i Boban iseljavali u Bobanova i Šuškova sela može biti bez Hrvata?!

Godinama se bosanskoj i svjetskoj javnosti nameće priča o ugroženosti Hrvata, dok se ta ugroženost namjerno stvara kako ste i sami rekli i priznali-iz Hrvatske.

Vrlo je jednostavno - recite i kardinalu bosanskom i zagrebačkom- neka zatraže ukidanje dvostrukog državljanstva za Hrvate u BiH i ponište sva dvostruka državljanstva prvenstveno Hrvatima koji nisu iz Hercegovine već iz Bosne i dobit ćete nazad Hrvate u BiH. Ali ni Vi, ni Hrvatska ne želite Hrvate van Hercegovine već ih samo tu želite ojačati dajući im treći entitet i mehanizam da BiH drže pod ucjenom i blokadama, da iako ih iseljavate oni na daljinski kontroliraju Bosnu i teritorij koji im Vi omeđite.

Vi zapravo potičete iseljavanje Hrvata iz Bosne, u vremenu sve snažnije borbe protiv iseljavanja naših građana iz BiH, i nije li to i politika zemlje iz koje dolazite? 

Zašto to radite?

Dakle, sada smo u situaciji koja je vrlo opasna. Prema onom što Vi govorite i najavljujete očito je da je Čović godinama pravio blokade u dogovoru sa međunarodnom zajednicom. Sada je očito da su te blokade nagrađene i da su dale rezultat: da bi ste riješili blokade, Vi ćete ispuniti Čovićeve uvjete. 

Ova opasna igra bila je jasna u onom trenutku kada se Čović kao ruski igrač, povukao iz kandidature za člana Predsjedništva BiH i time stao samo na stranu Njemačke i Amerike, nakon čega je odmah dobio pomoć Izraela kroz poteze ambasade u Tirani i jasno najavio da će ugoditi Amerikancima kroz pitanje priznanja Jerusalema kao glavnog grada ako Escobar održi obećanje i ugodi Hrvatima kroz Izborni zakon koji je de facto i de jure – temelj trećeg entieta u BiH i garancija da Hrvati neće naseljavati druga područja osim Hercegovine.

Na kraju, ponovit ću Vam ono što je danas Miran Vrkljan, saborski zasupnik Republike Hrvatske rekao, ne slučajno, u programu N1 Hrvatska - da je Čović ruski čovjek, ruska priča, istočna priča, da Hrvatska "raspolaže" sa Bidenom koji je zastupao prohrvatske stavove i da je Čović dobio pomoć Izraela odmah nakon što je najavio da se neće kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

"Još ćemo se mi ćerati"! Ako je i od Visokog predstavnika mnogo je!

Intervju Christiana Schmidta možete u cjelosti pročitati OVDJE