Mektić o EUROPOL-u: Ako ne bude dogovora, ja ću odrediti kontakt tačku

objavljeno: 10.04.2018. u 19:20

Posjeta delegacije EUROPOL-a, koja je zakazana za sutra je, vjerovatno, i posljednja prilika da MUP RS-a pristane na način uspostave kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom. U protivnom, ako se to ne dogodi, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je najavio da će, u skladu sa zakonskim ovlastima, sam donijeti rješenje.

- Imat ću sastanak sa šefom delegacije EUROPOL-a, a jednom dijelu sastanka prisustvovat će i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Poslije će biti prisutna i dva entitetska ministra. Pokušat ćemo riješiti pitanje kontaktne tačke uz neki dogovor. Ako to ne bude išlo, sagledao sam zakone i imam zakonsku mogućnost da to riješim, da ja odredim kontaktnu tačku, kako bi to profunkcionisalo – izjavio je ministar Mektić za Faktor.

Međutim, nije želio unaprijed govoriti o tome kakvo će rješenje biti, ako ga on bude morao "nametati", odnosno ako ne bude postignut dogovor sa predstavnicima MUP-a RS.

Već više od godinu dana MUP RS-a ne da svoju saglasnost na uspostavu ureda koji bi bio kontaktna tačka za saradnju sa EUROPOL-om, preko koje bi se vršila razmjena informacija sa evropskom policijom. Prvobitni prijedlog je da kontaktna tačka bude uspostavljena u okviru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, što je do sada bilo neprihvatljivo za MUP RS-a. Čak je jedan od njihovih prijedloga bio da u ovom uredu bude prisutan po jedan predstavnik svake od policijskih agencija u BiH, što bi značilo da bi za jednim računarom, preko kojeg bi se obavljala razmjena podataka, sjedilo dvadesetak osoba.

S obzirom da pregovori unutar BiH o formiranju kontakt tačke traju više od godinu dana iz EUROPOL-a su svojevremeno čak zaprijetili da će biti suspendovan Operativni sporazum između BiH i evropske policije.

- To bi bila katastrofa. To bi bilo nešto što se nije dogodilo nijednoj državi u Evropi, ni izvan Evrope, kao i u našem regionu. Ipak, nadam se da ćemo to pitanje sutra riješiti sa EUROPOL-om, kao i sa predstavnicima Evropske komisije, tako da ne bi trebalo doći do te suspenzije – dodao je Mektić.