Po završetku konferencije za medije o migrantskoj krizi, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sa novinarima je podijelio i informaciju o naredbi za njegovo privođenje, koju je, kako je kazao, jučer na Kolegiju Tužilaštva BiH izdala glavna tužiteljica Gordana Tadić. Kako je kazao, razlog je "neki tender" koji je započet dok on nije ni bio u Ministarstvu. To je nazvao čistom konstrukcijom. 

- Jučer je na kolegiju zahtijevala da se grupa ljudi liši slobode, uhapsi u Ministarstvu sigurnosti, na čelu sa mnom - kazao je Mektić.  

Upitan o kakvom tenderu se radi, on je kazao da se radi o donaciji Evropske komisije, te je ponovio da tender datira iz vremena prije njegovog ministarskog mandata.

-Radilo se o vatrogasnoj opremi koju smo mi dijelili u deset općina Crne Gore i 10 općina Hercegovine. Ja ni luk jeo, ni luk mirisao. Imaju dokumenti evropske komisije da je to OK, niti sam učestvovao, daleko prije mene započeto... Ali, hoću da kažem, tendenciozno godinama već ide i samo traži da dođe do moje glave  - kazao je Mektić. 

Potcrtao je da zna "odakle to duva", te se zapitao šta onda "obični" čovjek treba da očekuje. 

-Tako, da vas pripremim da se kotrlja sve i svašta. To je meni paranoja čista  - kazao je Mektić ponovivši da s tim nema veze i da se radi o političkoj konstrukciji.