Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazala je kako joj je bila čast obnašati ovu funkciju, ali i da je iznenađena količinom nepoznavanja materije, nekolegijalnosti i neprofesionalnosti pojedinaca.

- Prethodnih nekoliko dana je bilo vreoma turbulentno. Neki od vas su me javno pozvali na odgovornosrt, a s obzirom da sam po prirodi odgovorna osoba prihvatila sam to i informišeš vas da sam premijeru jutros podnijela ostavku. Bilo mi je čast obnašati funkciju u preoteklih šest mjeseci – rekla je Melika Husić-Mehmedović.

VEZANI TEKST - Klub SDA: Zahtijevamo povlačenje privatnog Nacrta zakona o visokom obrazovanju i izvinjenje Vlade KS

Istakla je da joj je drago da se studenti bore za svoja prava.

- Nisam bila član komisije koja je učestvovala u donošenju nacrta. Tokom prethodnih nekoliko sjednica zapanjila me je količina neznanja i neprofesionalnosti, nekolegijalnosti - rekla je bivša ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo koja je dodala da je netransparentan rad Komisije netačna informacija, jer je Komisiju imenovala Vlada.

Kazala je da je prvi put da je akademska zajednica dobila pravo da napiše zakon, ne za sebe, nego za društvo.

- Šta je to čime se uz ogromne napore, beskrajne diskusije čime smo se rukovodili. Ja se neću zadržavati na svakom pojedinačnom rješenju, kada bude vrijeme spremna sam ići u svaki stav. Prva stvar koju smo usvojili prilikom usvajanja poslovnika bilo je da stavimo visokoškolski i naučni proces u fokus, umjesto na institucije - rekla je između ostalog Husić-Mehmedović.

Iskazala je i žaljenje za, kako kaže, propuštenom prilikom.

- Žalim što nismo spremni napraviti progresivnije i bolje okruženje za razvoj visokog obrazovanja. Predloženi Nacrt je bio prva stepenica, koja je uz doradu tokom javne rasprave, trebala biti temelj na kojem bi se dalje gradila promjena kurikuluma i izgradnja kapaciteta nastavnih i istraživačkih. Očigledno je da nam je i ovako dobro, i da imamo Zakon kakav i zaslužujemo - poručila je bivša ministrica.

Na kraju je naglasila.

- Odlazim sa ovog mjesta nakon osiguranog najvećeg ikada izdvajanja za budžeta KS od tri miliona KM za nauku, nakon najveće podrške studentima u pandemiji sa izdvajanjem od 1,5 miliona KM u korona zakonu, nakon očuvanog budžeta UNSA od 120 miliona, te ostavljam spreman nacrt Zakona koji je austrijski ekspert za visoko obrazovanja i autor većine evropskih zakona ocijenio kao perspektivan, razvojni i evropski.

Zakon je sada u proceduri i kakva god njegova budućnost bude, ja sam ispunila jedan od zahtjeva skupštinske većine. Odlazim mirna i zadovoljna postignutim. Svima nama želim sreću u procesima koji slijede - kazala je Husić - Mehmedović.