- Zadatak ove generacije političara je da stvori "srpski svet" da bi zaštitio Srbe. Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sljedeću generaciju Srba nećemo ni dočekati. Pogledajte vi kakav je to stepen mržnje i antisrpskog raspoloženja ničim izazvano. Jučerašnji događaji u Crnoj Gori mogu samo  da se porede sa linčom predsjednika Vučića u Srebrenici. Nemamo aspiracije ni prema jednom centimetru bilo čije teritorije van granica Republike Srbije, ali nemojte da imate aspiracija prema 13 posto naše teritorije koja se zove Kosovo, nemojte da imate takve ideje da komadate Srbiju, da bi to sačuvalo mir i sigurnost na Balkanu. Znači, Balkan je siguran, miran i stabilan samo kada Srbija ne misli o Srbima i kada možete Srbima da radite šta hoćete - istakao je Vulin. 

Poglavar SPC-a patrijarh Porfirije saopćio je sinoć da su u "vidokrugu bili neki ljudi" koji su ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija "namjeravali da spriječe snajperskom puškom". 

Vulin, baš kao i njegov šef predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koriste svaku priliku da spomenu "linč Vučića u Potočarima", a sada im je dobro došao i haos u Crnoj Gori, kako bi prikazali da je vlast pod kontrolom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, pokušala ni manje ni više "snajperski atentat na Porfirija i Joanikija". 

Izmišljeni, ali dobro režirani u beogradskoj obavještajnoj kuhinji napadi u Srebrenici i na Cetinju, "nacrtani" su u Memorandumu SANU 2 iz 2012. godine, kao strateški program srpske inteligencije. Ovaj memorandum, koji se trenutno provodi na Balkanu sadrži devet tačaka, a dvije koje se odnose na konkretne slučajeve te tezu o "srpskom svetu" su: 

6. Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.

8. Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciju srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

Pametnom i išaret dovoljan.