Mercator se ipak vraća: Održani sastanci predstavnika Konzuma BiH i njegovih dobavljača

Objavljeno: 01.06.17 u 21:34

Danas su u Upravnoj zgradi Konzuma BiH u Sarajevu održana dva sastanka između predstavnika Konzuma BiH, Poslovnog sistema Mercator i Konzumovih dobavljača.

Merkator kao garancija dobavljačima i zaposlenima
Merkator kao garancija dobavljačima i zaposlenima

Prisustvovali su Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH, Tomislav Primorac, direktor tradinga Konzum BiH, Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora, Igor Maroša, pomoćnik predsjednika Uprave Mercatora za strateške projekte te predstavnici više od 60 dobavljača. Ova dva sastanka su održana s ciljem nastavka otvorenog dijaloga, a teme sastanaka bile su prvenstveno prezentacija plana ponovnog uvođenja Mercatora na tržište BiH.

Naglašeno je da se još radi o prijedlogu, obzirom da se očekuje formalna odluka o njegovoj realizaciji. U ovoj fazi, svakako je prepoznat potencijal za uspješno vraćanje Mercatora na tržište Bosne i Hercegovine, temeljen na velikoj pozitivnoj vrijednosti ovog brenda. Snaga Mercatorovog brenda izgrađena je na osnovi prethodnog pozitivnog iskustva sa ukupnim poslovanjem Mercatora u BiH, uspješne saradnje sa dobavljačima te na osnovu iskustva zaposlenih sa Mercatorom kao odgovornim poslodavcem kao i na osnovu modernog i kvalitetnog koncepta trgovine kojeg razvija Mercator.

Važno je naglasiti da ovaj koncept predviđa preuzimanje svih obaveza Konzuma BiH od obaveza prema dobavljačima kao i preuzimanja i brige o svim zaposlenicima Konzuma BiH.

Vraćanje Mercatora donosi dodatnu stabilnost poslovanja i sigurnost radnih mjesta te uredno i odgovorno podmirivanje svih obaveza kako prema dobavljačima tako i prema državnim institucijama.

Sve daljnje potrebne odluke sa ciljem uvođenja ovog koncepta imat će visoki poslovni prioritet. Pritom će se potencijalno ponovno uvođenje brenda Mercator na tržište BiH rukovoditi prije svega interesom kupaca u BiH, lokalnih i regionalnih dobavljača, banaka, zaposlenih i države sve sa ciljem zadržavanja radnih mjesta, odgovornog podmirivanja obaveza i uspješne dugoročne saradnje sa dobavljačima, što će omogućiti i da se maloprodajno poslovanje na tržištu BiH i dalje uspješno razvija.

-Danas smo prezentirali najizgledniju opciju plana daljeg poslovanja kroz vraćanje Mercatora na tržište BIH. On uključuje nastavak saradnje sa svim postojećim dobavljačima, te uredno podmirivanje obaveza prema njima. Prethodna dobra iskustva poslovanja Mercatora u BiH su dobar temelj za nastavak još uspješnije saradnje - izjavio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH još jednom je naglasio da se svi poslovni procesi u Konzumu BiH odvijaju redovno.

-Na današnjim sastancima smo nastavili sa otvorenim dijalogom sa našim dobavljačima. Prezentiran im je plan i konkretni koraci koji će se preduzeti u svrhu povratka brenda Mercator na tržište BIH. Realizacijom tih mjera osigurat će se ispunjenje obaveza prema svim dobavljačima. Konzum BiH i Velpro BIH sarađuju sa više od 1200 dobavljača, pa smo i na sastancima koji su održani danas od prisutnih dobavljača dobili veliku podršku - kazao je Bagić.  

Adin Fakić, direktor kompanije Milkos iz Sarajeva, naglasio je:

-Najvažnije za dobavljače kada Konzum pređe na poslovanje u okviru Mercatora, a što je danas rečeno na ovom sastanku, jeste da će Mercator preuzeti na sebe sve obaveze Konzuma i Velpra, što nama dobavljačima predstavlja sigurnost za nastavak kontinuiranog poslovanja.

Neven Hadžisulejmanović, direktor Nelta, također jednog od Konzumovih dobavljača, izjavio je: 

-Prezentirano nam je da će u avgustu poslovanje Konzuma preći u okvir brenda Mercator, što nama dobavljačima daje sigurnost za dalje poslovanje. Sve detalje daljnje saradnje ćemo dogovarati na direktnim bilateralnim sastancima koji će uskoro uslijediti.

Treći sastanak s dobavljačima održat će se sutra u Banjoj Luci. Uz predstavnike Konzuma BiH i Poslovnog sistema Mercator, prisustvovat će mu i Predrag Gluhaković, ministar trgovine Vlade Republike Srpske, Dragica Ristić, predsjednica Privredne komore RS-a te Goran Račić, predsjednik Privredne komore Banja Luke i više od 30 dobavljača iz RS-a.