open-navfaktor-logo
search
Bivši napadač
Mešanović: Za bod u gostima morao si biti dobro pretučen, danas igrači imaju plaće da ne moraju ići vani
Enes Mešanović jedan je od najboljih poslijeratnih fudbalera tuzlanske Slobode.
23.03.2022. u 19:26
get url
text

Nakon što je okončao uspješnu igračku karijeru, ostao je u fudbalu. Posjeduje vlastitu školu s izgrađenim terenom u tuzlanskom naselju Slavinovići i "lovi" talente.

Popularni "Sića" je pored Slobode igrao za turski Erzurumspor, Dinamo iz Zagreba, Osijek, Maribor... Za reprezentaciju BiH odigrao je pet utakmica.

Tokom karijere dijelio je svlačionicu sa Sergejom Jakirovićem, čiji Zrinjski nemilosrdno gazi domaćim prvenstvom, Stipom Balajićem, dojučerašnjim trenerom Posušja, a s Edisom Mulalićem koji je razdrmao Želju, bio je u mladoj reprezentaciji BiH.

Mešanović je za Faktor komentirao dešavanja u Premijer ligi BiH, s osvrtom na 23. kolo koje je odigrano minulog vikenda.

Ono će ostati upamćeno po tome što gosti nisu osvojili niti jedan bod. U eri kada je Mešanović nastupao u domaćem prvenstvu, gostujući bod bio je misaona imenica...

- Nisi mogao uzeti boda na strani, nema šanse. Morao si dobro biti pretučen na gostovanjima da uzmeš bod, a bod je bio kao kuća - rekao je Mešanović i dodao.

- Danas nije tako. Drugačije je suđenje, ovo što su gosti ostali bez bodova se slučajno desilo. Gosti sada često pobjeđuju i nije kao prije.

U bosankohercegovačkim klubovima je ranijih godina, smatra Mešanović, bilo kvalitetnijih fudbalera.

- Kad smo mi igrali, samo uporedite igrače Sarajeva, Veleža, Želje, Slobode. U Sarajevu su bili Almir Turković, Džemo Smječanin, u Želji Dželaludin Muharemović, Bulend Biščević, Admir Adžem. U Slobodi Denis Karić, Enes Mešanović, rahmetli Sakib Malkočević... Po meni su tad bili bolji igrači, ali nisu bili plaćeni. Sad igrači imaju plaće da ne moraju uopće ići vani. Svi smo morali otići da bismo zaradili. Sad su bolji uvjeti, bolje je i korektnije suđenje nego prije, iako ima i propusta.

Ipak, veli da i sada u svim klubovima ima dobrih igrača, mladih igrača. Uprkos tome, na spisku Ivayla Peteva za predstojeće mečeva Zmajeva protiv Gruzije i Luksemburga nije se našao niko iz domaćeg prvenstva.

- Ne znam da li je on bio na svim utakmicama, da li ima svoje pomoćnike, doušnike, da mu kažu koga treba pozvati. Uvijek je bilo i treba uvijek biti četiri-pet igrača iz Premijer lige u reprezentaciji. Ne moraju biti u prvoj postavi, ali da su blizu reprezentacije. Volio bih neke mlađe igrače vidjeti u nacionalnom timu i tako stvarati budućeg Višću, Ibiševića, Pjanića, Džeku. Džeku više ne možeš napraviti ovakvog - našalio se Mešanović.

Zrinjski - Radnik 4:0

Mislim da je Jakirović, zajedno smo igrali u Hrvatskoj, unio dobru atmosferu, sklopio kockice. Ima dobrih igrača, Bilbija igra dobro. Kompaktni su i to pokazuju na terenu. Teško ih neko može zaustaviti. Bodovna razlika je velika, ali sve se okrene u dva kola.

Tuzla City - Rudar Prijedor 1:0

Tuzla City ulazi u formu. Ima dobru ekipu, trenera, dobrog predsjednika koji ulaže u klub. Smatram da jedino oni mogu ugroziti Zrinjski. U Banjoj Luci su odradili dobro u Kupu i prošli dalje. Odmah se atmosfera popravila u svlačionici. Iz utakmice u utakmicu će igrati bolje.

Borac - Leotar 2:0

Borac se odmah oporavio od ispadanja iz Kupa. Radi se o jednom od favorita za izlazak u Evropu.

Sarajevo - Posušje 6:0

Nije lako nikog dobiti 1:0, a kamoli 6:0. Možda će to Sarajevu dati snagu i samopuzdanje. Vidjet ćemo šta će se dešavati.

Široki Brijeg - Sloboda 1:0

Žao mi je što su oko Slobode stalno neke turbulencije. Doći će novi trener. Ne znam da li je Žižović smijenjen. Priča se o tome, a šta se priča u gradu, ili će biti ili je bilo!

Željo - Velež 1:0

Edis Mulalić, moj kolega iz mlade reprezentacije, pokazao je po ko zna koji put da se radi o mladom i dobrom stručnjaku, perspektivnom treneru. Takav je bio i kao igrač. Profesionalac. U derbiju je dobio Sarajevo, pa Velež... Ima dobre rezultate. Željo je u teškoj finansijskoj situaciji, a momci dobro igraju, trener dobro vodi. Dokle će on moći držati atmosferu bez novca, to je pitanje. Željo se trznuo poslije Ivkovića.

Veleža svi u BiH simpatišemo. I Dudić je mlad i dobar trener. Izvukao je maksimum iz ekipe, smatram da je došlo do limita i zasićenja u ekipi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.