Michael Franco predsjednik žirija Takmičarskog programa 23. SFF-a

Objavljeno: 14.06.17 u 14:00

Jedan od najpriznatijih i najodlučnijih nezavisnih mladih filmskih stvaralaca Meksika Michel Franco predsjedavat će žirijem Takmičarskog programa - igrani film 23. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati u periodu od 11. do 18. augusta.

Franco: Jedan od najpriznatijih i najodlučnijih nezavisnih mladih filmskih stvaralaca Meksika
Franco: Jedan od najpriznatijih i najodlučnijih nezavisnih mladih filmskih stvaralaca Meksika

Michel Franco je rođen u Mexico Cityju 1979. godine. Filmskoj javnosti postao je poznat kao scenarista, reditelj i producent filmova “After Lucia“ (dobitnik nagrade za najbolji film Un Certain Regard Cannes Film Festivala 2012. godine) i “Chronic“ (dobitnik nagrade za najbolji scenarij Cannes Film Festivala 2015. godine).

Franco je producirao filmove “600 Miles“ (reditelja Gabriela Ripsteina, nagrađen priznanjem za najbolji prvi igrani film na Berlinaleu 2015. godine) i “From Afar“ (reditelja Lorenza Vigasa, nagrađen Zlatnim lavom Venice Film Festivala 2015. godine). U sklopu vlastite kompanije Lucia Films Franco trenutno priprema nekoliko igranih i TV projekata.

Publika Sarajevo Film Festivala imat će priliku da pogleda njegov posljedni film “April´s Daughter“, koji je prikazan u oficijelnoj selekciji ovogodišnjeg Cannes Film Festivala gdje je osvojio Nagradu žirija programa Un Certain Regard.