open-navfaktor-logo
search
Ljutit
Milanović o izborima u BiH: Ovo je fijasko i sramota, HDZ nije jednako hrvatski narod
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je u utorak na 14. konferenciji o održivom razvoju nakon čega je dao izjavu za medije.
04.10.2022. u 11:25
get url
text

Komentarisao je izbore u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti i traljavosti. HDZ nije jednako hrvatski narod - kazao je.

Navodi da je HDZ dobro prošao u kantonima gdje su Hrvati.

- Opet je izabran Komšić, godinu i po dana pokušavam vikati o ovoj temi. Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginalizuju, uporno se ne provodi odluka Ustavnog suda – odluka Ljubić - nastavio je Milanović i dodao:

- Ako Plenković želi biti zaslužan za to, neka bude. Šta je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je kao spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića.

Potom je Milanović naveo kako je Čović dobro rekao: "Plenković s ovim nema veze".

- Ja bih vjerovao Čoviću. Ovo je jedno veliko, drsko, bezobrazno ništa - dodaje.

Ističe da je ovo katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku.

- Hrvatska je ovo mogla riješiti, djelovanjem prije svega Plenkovićeve vlade. HDZ je prikupio orahe, zimnicu, fermentirano voće, to će trajati neko vrijeme - rekao je.

Naveo je da će u sljedeće četiri godine Zagreb stati ili za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo neće biti.

Osvrnuo se i na Željka Komšića, navodeći da on ne smije doći u mjesta gdje žive Hrvati. Čestitao je Denisu Bećiroviću i Željki Cvijanović.

- Prije 10 godina sam kao relativno blizak Komšiću i na čijim skupovima sam držao zapaljive govore, nagovarao Lagumdžiju da se on kandidira, ali se nije usudio jer se bojao poraza. Bećirović se nije bojao jednog poraza, a drugi put je pobijedio - kazao je Milanović, prenosi N1 Hrvatska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.