open-navfaktor-logo
search
Ponovo u akciji
Milanović pisao NATO-u, poziva na sprečavanje izbora u BiH
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poslao je pismo glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Učinio je to nakon što je govorio da će uložiti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, no, u pismu je pak pomirljiv ton i nema spomena o vetu.
20.05.2022. u 20:09
get url
text

U pismu koje su Dnevnik Nove TV i DNEVNIK.hr dobili na uvid piše kako Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om, a zahtjevom za punopravno članstvo, odabrali su novi strateški pravac kako bi osigurali zaštitu nacionalnih sigurnosnih interesa, motivirani ruskom agresijom na Ukrajinu. Nema spomena o vetu.

Milanović Stoltenbergu piše i kako je Hrvatska uvijek dijelila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO-a, te aktivno učestvuje u misijama, poput one u Afganistanu - stoga sada očekuje od "saveznika da čuje i našu zabrinutost i kad god je to moguće, da nas podrži u tome".

On je pojasnio i "složenu situaciju u BiH koja direktno utječe i na Hrvatsku". Milanović piše kako je BiH država čija stabilnost ovisi o "jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kako je to je definirano u Dejtonskom/Pariškom sporazumu. Hrvatskoj, koja dijeli preko 1.000 kilometara granice s BiH u vitalnom je interesu da ima stabilnog susjeda, a da pogoršanje situacije tamo, ugrožava i našu sigurnost".

- Bili smo jako razočarani što međunarodni medijatori nisu bili uspješni oko postizanja dogovora oko izmjena izbornog zakona. Kao rezultat toga, BiH je raspisala izbore prema pravilima koja su diskriminatorna i protuustavna i prema njihovom najvišem sudu - piše Milanović.

On dodaje kako smatra da većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i kako to može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama.

- Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se spriječe još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se spriječi daljnja destabilizacija zemlje - upozorava Milanović i moli glavnog sekretara Stoltenberga da pismo podijeli sa svim šefovima država i vlada članica NATO-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.