open-navfaktor-logo
search
Kivni na vlast
Milanović u Derventi odlikovao brigadu HVO-a, opozicija iz RS-a napala Dodika: Šta smo dočekali, uvreda srpskog naroda
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas prisustvuje obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Derventa.
25.03.2023. u 13:39
get url
text

- Ovo je prvi put da dolazim u ove krajeve. Odlikovao sam 103. brigadu Hrvatskog vijeća odbrane Derventa zato što to zalužuju, jer je njihov doprinos veliki. Poginulo je više od 650 ljudi, više od 100 muslimana, koji bi se danas zvali Bošnjaci. Mi znamo šta je naše, za tuđim ne posežemo - kazao je Milanović u obraćanju prisutnim Hrvatima u Derventi.

Dejtonski sporazum neke je smirio, a neke kao vas razočarao, ali zbog hrvatske sloge moramo da zaključimo da se u hrvatskim kuloarima za Posavinu kažu da je izdaja i da se mogla braniti Derventa. Ja mogu reći da to ne vidim tako, čudo je da se Posavina i Derventa branila nekoliko mjeseci. Ovdje su se borili i ljudi iz Hrvatske... - kazao je Milanović, prenosi BN.

Derventa je od jutros pod opsadom od policijskih snaga Republike Srpske koje osiguravaju dolazak hrvatskog predsjednika u taj grad.

Zoran Milanovic je prisustvovao i svetoj misi u Crkvi svetog Jurja. 

Prema riječima v.d. predsjednika SDS-a Milana Miličevića, dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu i uručivanje odlikovanja "toj po zlu čuvenoj jedinici na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna Hrvatska vojska učinila u Sijekovcu samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini".

- Šokiran sam i kao čovjek i kao učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata da se ovakav sraman čin dešava u sred Republike Srpske, bez ikakve reakcije institucija Republike Srpske - rekao je Miličević.

Lider SDS-a, između ostalog, je rekao da od nadležnih institucija Republike Srpske očekuje da u najkraćem mogućem roku obznane javnosti ko je dozvolio "ovaj sraman događaj u Derventi, te da se odgovorni kazne, kako se ništa slično ne bi ponovilo u bilo kojem dijelu Republike Srpske".

- Možda bi neko pomislio da je tu na poziv naših vlasti da razgovaraju o rješavanju pitanja Trgovske gore, kada će Hrvatska izgraditi pristupni put mostu na Savi koji je bio izgovor da im Dodik omogući izgradnju Pelješkog mosta ili o nekom drugom aktuelnom pitanju, stvarnost je sasvim drugačija: predsjednik Hrvatske u Republici Srpskoj, u nekada skoro do zemlje sravnjenoj Derventi, obilježava godišnjicu i odlikuje HVO, koji je taj isti grad i rušio i ubijao naš narod. Кakav skandal i nacionalna sramota - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Borenović kaže da je rezultat posebnih, prijateljskih i strateških veza Dodikovog režima sa njihovim hrvatskim prijateljima konstantno ponižavanje srpskog naroda. 

- Milanović bez problema u sred Republike Srpske veliča i odlikuje HVO, a on je bio taj koji je zabranio privatnu posjetu Jasenovcu, našem najvećem stratištu u historiji, srpskom predsjedniku Vučiću. Naravno da je za očekivati, kao i kada je po povratku sa proslave zločinačke akcije Maestral svratio kod Dodika da uz rakiju prenese utiske, i danas završi na prijatnom druženju u Bakincima. Ali ono što sigurno ne možemo očekivati jeste da veliki borac za hrvatske interese, Dodik, svog prijatelja pita kada ćemo mi na teritoriji Hrvatske obilježavati progone i zločine nad Srbima u okviru akcije Oluja i drugih pogroma našeg naroda. Jadno je i tužno šta smo dočekali pod vlašću velikih "patriota" - izjavio je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.