Evropska komisija, koja nikad do sada nije takvom brzinom objavila mišljenje o nekoj kandidaturi za članstvo, preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju.

- Ja sam za to da se cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli jer će biti jako teško objasniti, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldova mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može - kazao je Milanović.

Govoreći u Zemuniku gdje je posjetio kasarnu Pukovnik Mirko Vukušić u sklopu svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva kadetima Milanović je ocijenio da Evropska komisija nije takvu odluku donijela na vlastitu inicijativu.

- Komisija u takvim stvarima nije autonomna, to je tehničko birokratsko tijelo i netko drugi – (francuski predsjednik Emmanuel) Macron, (njemački kanclear Olaf) Scholz, bilo ko, odlučio je ili su se uskladili da se nastupi na takav jedan otvoren, prijateljski način prema Ukrajini i Moldovi - rekao je dodao:

- To je u redu, ali Hrvatska ne može nikako dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat. Ako im sada ne damo status kandidata onda ih praktički ne percipiramo kao državu.

BiH je zemlja u kojoj nema oružja, nema rata, nema teritorijalnih sporova pa bi nedavanje statusa kandidata BiH u ovoj situaciji nalikovalo sadizmu, ocijenio je.

- Očekujem da se hrvatska vlada i premijer zauzmu za to - poručio je Milanović.