open-navfaktor-logo
search
Imenovanja u KS
Milavica: DF pri kandidatu za ministra zdravstva, ne zanima nas stav SBB-a
Savez za bolju budućnost (SBB) neće podržati prijedlog Demokratske fronte (DF) da dr. Nijaz Štitkovac bude novi ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS).
30.07.2020. u 12:08
get url
text

Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić kazao je prije nekoliko dana za Faktor da ne zna kako će njegova stranka glasati jer, kako je kazao, o tome će odlučivati oni koji treba da odlučuju.

VEZANI TEKST – Hoće li SBB podržati imenovanje novog ministra zdravstva KS i ko o tome odlučuje

U međuvremenu su, čini se, odluku donijeli oni koji o tome odlučuju, pa je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić potvrdio da ta stranka neće podržati Štitkovca, čime je dovedeno u pitanje imenovanje novog kantonalnog ministra, nakon što je Rusmir Mesihović podnio ostavku na tu poziciju. Taj stav, međutim, nije utjecao na namjeru DF-a.

- Mi ostajemo pri ovom kandidatu. Ostavit ćemo to na hlađenje nekoliko dana, odnosno ovaj mjesec dok su godišnji odmori. Naš prijedlog je bio da to bude povjerenik – kazao je za Faktor Sead Milavica, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Sarajevo.

Milavica pojašnjava da premijer Mario Nenadić još nije prihvatio ostavku Rusmira Mesihovića, ali ni Jasne Agić, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, koja je također podnijela ostavku. Zbog toga su, dodaje, nastali problemi jer se ne mogu imenovati novi ministri dok se ne prihvati odluka starih. Zanimalo nas je da li to u praksi može značiti da bi Mesihović mogao ostati na ministarskoj poziciji.

- Sve su opcije otvorene – kazao nam je Milavica.

Komentirajući reakciju SBB-a, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a je kazao da tu stranku ne zanima stav SBB-a.

- Kada bismo tako gledali, imali bismo i mi puno stavova i mnogo toga za reći. Mi ostajemo pri ovom kandidatu do daljnjeg, dok ne vidimo šta ćemo dalje – pojasnio je Milavica.

Potvrdio je da ostali koalicioni partneri nemaju problem sa prijedlogom Demokratske fronte, te da je jedino SBB iskazao protivljenje.

- I mi možemo sutra bilo koji stav iznijeti, da kažemo da nam se ne sviđa nečija glava. Suština je da ćemo, ne bude li se ovo vrlo brzo riješilo, pitati primarijusa doktora Fahrudina Radončića šta on misli dalje i kako on misli nastaviti – izjavio je Milavica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.