Milorad Dodik još jednom prekršio Ustav, na potezu Tužilaštvo BiH

objavljeno: 11.01.2018. u 16:27

Turneja delegacije gruzijske okupirane regije Tskhinvali (Južna Osetija) po bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), od Banje Luke do Istočnog Sarajeva, još jedan je u nizu napada predsjednika tog entiteta Milorada Dodika na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. 

Potpisani sporazumi jednog entiteta i jedne međunarodno nepriznate paradržave suprotni su Ustavu naše zemlje i njegovim "izvornim dejtonskim odredbama", na koje se Milorad Dodik nerijetko poziva. Ovaj diplomatski skandal i protivustavni akt je začinio predsjednik takozvane Južne Osetije Anatolij Bibilov i to otvoreno negirajući suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Ja nisam došao u BiH, već u RS – kazao je Bibilov jučer u Banjoj Luci, čime je, u najmanju ruku, zaslužio protjerivanje van teritorija države.

Nepoštivanje i ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je, podsjećanja radi, krivično djelo, a kao isto se tretira i nepoštivanje ostalih ustavnih odredbi.

Entiteti, prema Ustavu BiH, imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH. Kada su sporazumi sa drugim državama i međunarodnim organizacijama u pitanju, entiteti ih mogu sklapati, ali uz prethodno dobijenu saglasnost Parlamentarne skupštine BiH. Takva saglasnost u ovom slučaju nije postojala, što potvrđuje konstataciju da je u ovom slučaju prekršen Ustav BiH, odnosno da je počinjeno krivično djelo i da je dužnost Tužilaštva BiH da tretira cijeli slučaj.

"Sretnik" koji je svojim potpisom ovjekovječio sporazum u ime entiteta RS je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, čime je, ukoliko se Tužilaštvo BiH bude bavilo svojim poslom, u mnogome olakšao procesuiranje ovog protivustavnog akta. 

S obzirom da se radi o prvorazrednom diplomatskom skandalu, logično je bilo za očekivati i hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova, odnosno ministra Igora Crnadka. Međutim, pravovremena reakcija je izostala.