open-navfaktor-logo
search
Zahtjev EU
Ministarstvo civilnih poslova: Korak bliže uvođenju digitalnih Covid-potvrda u BiH
Na jedanaestoj Ministarskoj konferenciji za oblast zdravstva koja je održana danas u Sarajevu razgovarano o dosadašnjem radu i dogovorene aktivnosti za buduće razdoblje, a težište konferencije je bilo na uvođenju digitalnih Covid-potvrda za stanovnike Bosne i Hercegovine u skladu s evropskim zahtjevima.
04.02.2022. u 19:19
get url
text

S ciljem realiziranja zaključka Vijeća ministara BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH je u okviru svojih nadležnosti identificiralo Agenciju za identifikacijske dokumente - IDDEEA za poslove tehničkog održavanja jedinstvene tačke razmjene podataka digitalnih Covid-potvrda BiH sa Evropskom unijom.

Dogovoreno je da će se u idućih sedam dana uspostaviti koordinacijsko tijelo koje će na principu konsenzusa upravljati procesom uspostavljanja, upravljanja i održavanja jedinstvene tačke razmjene podataka za BiH, te će pripremiti protokol o implementaciji. Koordinacijsko tijelo čine nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova će organizirati sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija na kojem će im biti predstavljena tehnička rješenja.

Na ministarskoj konferenciji također je razmatrana i prihvaćena informacija o realizaciji COVAX ugovora i konstatirano je da dosadašnja realizacija sa GAVI-jem nije zadovoljavajuća, te je potrebno pripremiti zajedničku platformu za pregovore sa GAVI-em o daljnjoj suradnji, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.