open-navfaktor-logo
search
Spojili dane
Ministarstvo obrazovanja KS uvelo još tri nenastavna dana, roditelji negoduju: Gdje ćemo s djecom
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo danas je odlučilo da će petak, 26. novembar, biti nenastavni dan, odnosno neradni za škole. Osim toga, danas je odlučeno i da 28. februar 2022. i 3. maj iduće godine budu nenastavni dani. Ovo je izazvalo negodovanje kod većeg broja roditelja.
22.11.2021. u 19:09
get url
text

Izmijenjenom odlukom o školskom kalendaru, koju potpisuje ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, propisano je i kako će se ova tri "iznenadna" nenastavna dana nadoknađivati.

Završni razredi srednje škole, umjesto 29. aprila 2022. godine, nastavnu godinu završavaju 5. maja. Učenici 1. i 9. razreda osnovne škole, umjesto 30.maja 2022. godine, nastavnu godinu završavaju 2. juna, a ostali razredi umjesto 6. juna 2022. godine, nastavnu godinu završavaju 9. juna.

- Kako bi se realizirao predviđeni nastavni plan, za tri nastavna dana raspored sati će se odvijati na sljedeći način:

u srijedu, 8.12.2021. godine, nastava se realizuje po rasporedu od petka,
u srijedu, 2.03. 2022. godine, nastava se realizuje po rasporedu od utorka (već predviđeno u postojećem Školskom kalendaru),
u četvrtak, 05.05.2022. godine, nastava se realizuje po rasporedu od ponedjeljka - dio je odluke.

VEZANI TEKST - U četvrtak neradni dan u FBiH

Ova izmijenjena odluka izazvala je reakcije dijela roditelja. Na društvenim mrežama su postavljali pitanja po kojem osnovu je odlučeno da je 26. novembar nenastavni dan, te su tražili odgovore s obzirom na to da su javne ustanove u službi građana. 

Neki od njih su, kako navode, slali e-mail Ministarstvu odgoja i obrazovanja KS, ali odgovor nisu dobili. Za ovu odluku smatraju da je bez zakonskog osnova.

- Ministarstvo ne postoji da uspunjava želje roditelja i krši zakone - bio je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Mnogi od roditelja ne znaju gdje će s djecom u petak jer je to radni dan, što je saopćeno danas i iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH. Neradni dan je četvrtak, 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, i nije "pao" u nedjelju da bi se prenio na idući dan, kako to zakon propisuje. Isto tako, 1. mart iduće godine neće biti u nedjelju da bi se prenio na ponedjeljak, već "pada" u utorak. 

{$galerijaFotografija}

odluka_1.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.