open-navfaktor-logo
search
Radna verzija zakona
Ministarstvo pravde BiH: Kad se može pristupiti osnivanju višeg suda na državnom nivou
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, nakon višegodišnjeg rada na tekstu Nacrta zakona o sudovima BiH, radnu je verziju teksta tog zakona dostavilo Venecijanskoj komisiji s molbom da se razmatra na prvoj narednoj sjednici.
12.10.2022. u 09:12
get url
text

Također, Nacrt zakona o sudovima BiH dostavljen je relevantnim institucijama na davanje komentara i sugestija, te se u skladu s Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa, provode javne konsultacije, potvrđeno je Feni u Ministarstvu pravde BiH.

Naime, radi se o zakonu kojim je, među ostalim, predviđeno osnivanje višeg suda BiH kao drugostepene/apelacione instance.

- Viši sud na državnom nivou, kao drugostepena instanca, osniva se Zakonom o sudovima BiH, koji je tema mnogih radnih sastanaka u oblasti pravosuđa, tako i Strukturalnog dijaloga... Tek po usvajanju navedenog zakona može se pristupiti faktičkom osnivanju suda, jer su tek zakonom stvorene pretpostavke za njegovo osnivanje – pojasnili su iz resornog ministarstva.

Kako iz Ministarstva nadalje navode, po dospijeću Mišljenja Venecijanske komisije, kao i drugih mišljenja i eventualnih sugestija za unapređenje predloženih rješenja, pristupit će se finalizaciji Nacrta zakona o sudovima BiH, te njegovom dostavljanju u proceduru usvajanja.

Na upit u vezi s dinamikom usvajanja zakona o sudovima BiH, iz Ministarstva pravde BiH navode kako to ovisi od volje parlamentarne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, te ističu da ovo ministarstvo čini sve da tekst nacrta zakona, usklađenog sa međunardnim standardima, što prije uputi u proceduru usvajanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.