open-navfaktor-logo
search
Federacija
Ministri čekaju stav stranačkih baza, kome je dosta rada u Vladi, ko bi htio ostati?
Prema nezvaničnim informacijama, premijer bi trebao ostati Fadil Novalić s čijim radom su zadovoljni u SDA
25.11.2019. u 13:03
get url
text

Nakon što je deblokiran proces formiranja vlasti na državnom nivou, imenovanjem Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara Vijeća ministara, naredni korak na vrućoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti formiranje nove Vlade FBiH.

Prema nezvaničnim informacijama, premijer će ostati Fadil Novalić s čijim radom su zadovoljni u SDA. Također, promjena ne bi trebalo biti ni u ministarstvu finansija na čijem čelu je Jelka Milićević (HDZ BiH), koja je istovremeno zamjenica premijera. Kad su ostale ministarske pozicije u pitanju, sve je otvoreno.

Sigurno da ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (SDA) neće ostati na ovoj funkciji, što je i potvrdio u izjavi za Faktor.

- Opredijelio sam se za parlamentarni politički život u narednom periodu. Zastupnik sam u Skupštini Kantona Sarajevo i član Doma naroda Parlamenta FBiH – rekao je Čampara.

Većina ostalih ministara čeka stav stranačke baze.

- Bilo bi nezahvalno u ovom trenutku govoriti o tome. Političke stranke su te koje odlučuju. Što se mene tiče, spreman sam nastaviti obavljati ovu funkciju u skladu sa zakonom i očekivanjima javnosti – kazao je Nermin Džindić (SBB), ministar energije, rudarstva i industrije.

Denis Lasić (HDZ BiH), ministar prometa i komunikacija, slično razmišlja.

-  Teško je reći kada će biti imenovana nova Vlada FBiH. Mnogo faktora utječe na taj proces. Najmanje o tome ja odlučujem. No, ako se vrednuje rad u proteklom periodu, imam pravo očekivati da mi se ponovo ukaže povjerenje – istakao je Lasić.

Elvira Dilberović (SDA) vjerovatno će napustiti Ministarstvo obrazovanja i nauke i postati ambasadorica BiH u Švedskoj. Upitan je ostanak drugog zamjenika premijera Veska Drljače na čelu Ministarstva rada i socijalne politike jer su ga određeni organi stranke (SBB) javno prozivali zbog sumnji u afere. Edin Ramić (SDA) trebao bi ostati ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

U sadašnjem sazivu Vlade FBiH po šest ministarstava imaju SDA i HDZ, a SBB četiri. Za očekivati je da će SDA ponuditi nekoliko ministarskih pozicija DF-u, ali je sve to još daleko. Naime, politička trgovina još nije ni blizu kraja, mnogo je različitih interesa na stolu.

A kada se jednog dana i postigne dogovor, neophodno je da se imenuje predsjednik FBiH jer tek onda se može govoriti o mandataru. Skoro da je izvjesno da će ovaj saziv Vlade FBiH zakoračiti i u 2020. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.