open-navfaktor-logo
search
Danas Vijeće ministara
Ministri iz RS-a čekaju instrukcije kako će glasati o tačkama koje su već odbili
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na dnevnom redu sjednice zakazane za danas ima oko 30 tačaka, mahom sporazuma i ugovora koji se tiču poljoprivrede, graničnih prijelaza, socijalnog osiguranja..., ali tu je i nacrt Prijedloga programa javnih investicija za period od 2022. do 2024. godine.
10.11.2021. u 07:58
get url
text

Riječ je o tačkama koje ministri iz bh. entiteta Republika Srpska nisu prihvatili na prošloj sjednici, u skladu s najavom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da će biti protiv svih tačaka dnevnog reda.

VEZANI TEKST - Tegeltija: Ministri iz RS-a neće podržati nijednu tačku dnevnog reda

Pitali smo da li će i danas glasati protiv svega što se nađe na dnevnom redu, ali nam nisu odgovorili ni Tegeltija, ni ministar vanjske trgovine i ekonomskih dnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Miloš Lučić (DNS), ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, poručio je da Tegeltiju pitamo kako će ministri glasati. Vojin Mitrović (SNSD), ministar komunikacija i prometa BiH, kazao nam je da je dobio dnevni red, ali ne i instrukcije.

No za pretpostaviti je da će i danas odbiti sve tačke koje su odbili i u četvrtak, 4. novembra, mada nisu nevažne.

Prema informacijama, ono što su ministri iz RS-a odbili, a na predloženom je dnevnom redu danas u drugom krugu glasanja, su i saglasnost za imenovanje pomoćnika odbrambenog atašea pri Ambasadi Francuske u Bosni i Hercegovini, te saglasnost za imenovanje brigadira Gorazda Jurkoviča na poziciju nerezidentnog odbrambenog atašea Slovenije za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Ljubljani.

Na predloženom dnevnom redu su i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat unapređenja otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede, zatim nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog programa za 2020. godinu između Evropske unije i naše države, kao i odluke o ratifikaciji izmjena i dopuna Sporazuma sa Vladom Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj.

VEZANI TEKST - Ministri usvojili samo zapisnike, protiv svih tačaka glasali predstavnici RS-a

Tu je i nacrt odluke o ratifikaciji Ugovora između BiH i Češke Republike o socijalnom osiguranju, te izmjene i dopune odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije.

Predložene su i dopune Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i informacija o provedbi cilja Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015-2030. godina, te informacija o IPA 2021. državnom programu za Bosnu i Hercegovinu.

Izvještaji o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine i Agencije za osiguranje u Bosni i Hercegovini u 2020. godini su prošli put oboreni, a danas bi se trebali naći u drugom krugu glasanja, kao i davanje saglasnosti mikrokreditnoj fondaciji MI-BOSPO Tuzla za podnošenje aplikacije Razvojnoj banci Vijeća Evrope za djelimično finansiranje prihvatljivih potprojekata širom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.