open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Mioković o presudi Vikiću: Skršen je pokušaj izjednačavanja krivice i nekakve ravnoteže u zločinu
Dragan Mioković, penzionisani policajac koji je tokom opsade Sarajeva bio pripadnik odjeljenja za vršenje uviđaja najčešće smrtnih slučajeva uzrokovanih granatiranjem ili snajperskim djelovanjem sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS), bio je danas ispred Suda Bosne i Hercegovine kako bi iskazao podršku Draganu Vikiću i drugima koji su danas oslobođeni optužbi za ratne zločine.
21.04.2022. u 09:58
get url
text

- Ovom presudom danas je skršen pokušaj izjednačavanja krivice i nekakve ravnoteže u zločinu. Ja sam od prvog dana bio uvjeren da je Dragan Vikić nevin čovjek jer sam svjedočio hrabrosti i časti tog čovjeka - naglasio je Mioković.

Poručio je da je strašno što je uopće doveden u ovu situaciju.

- Što je šest godina morao da brani nešto što je jasno od prvog sata, a ono što daje poseban značaj, ali i posebnu težinu ovoj presudi je činjenica da ja provjereno znam da Dragan Vikić nije posljednji branilac Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji će biti doveden u situaciju u kakvoj je bio Dragan - istakao je Mioković.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu.

Prvostepenom presudom oslobođeni su i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su zajedno s Vikićem i Pušinom bili optuženi za ubistva osam zarobljenika počinjena u sarajevskom Velikom parku, 22. aprila 1992. godine.

Vikić je oslobođen optužbi da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju, dok su Uzunović i Čovčić oslobođeni optužbi da su kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije učestvovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika JNA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.