- Ovom presudom danas je skršen pokušaj izjednačavanja krivice i nekakve ravnoteže u zločinu. Ja sam od prvog dana bio uvjeren da je Dragan Vikić nevin čovjek jer sam svjedočio hrabrosti i časti tog čovjeka - naglasio je Mioković.

Poručio je da je strašno što je uopće doveden u ovu situaciju.

- Što je šest godina morao da brani nešto što je jasno od prvog sata, a ono što daje poseban značaj, ali i posebnu težinu ovoj presudi je činjenica da ja provjereno znam da Dragan Vikić nije posljednji branilac Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji će biti doveden u situaciju u kakvoj je bio Dragan - istakao je Mioković.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu.

Prvostepenom presudom oslobođeni su i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su zajedno s Vikićem i Pušinom bili optuženi za ubistva osam zarobljenika počinjena u sarajevskom Velikom parku, 22. aprila 1992. godine.

Vikić je oslobođen optužbi da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju, dok su Uzunović i Čovčić oslobođeni optužbi da su kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije učestvovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika JNA.