open-navfaktor-logo
search
Tipični bh. preletač
Mirsad Pindžo: Bio u SDA, izbačen iz SBiH, prevario DF, prešao kod Šepića, sada je u NiP-u i mogao bi i u Federalni parlament
Na političkoj sceni Kantona Sarajevo poznat je pod nadimcima "preletač" i "prevrtaner". Ime mu je Mirsad Pindžo.
23.11.2020. u 08:08
get url
text
get url
text

Sudeći prema izbornim rezultatima Općih izbora 2018, ulazi kao zastupnik Naroda i pravde u Parlament FBiH umjesto Nermina Muzura, koji je novoizabrani načelnik Općine Ilidža. 

Pindžo je mijenjao stranke tokom svoje bogate političke karijere, a iz jedne je čak bio i izbačen.

Politički uspon krenuo je iz SDA, ali kako su mu se planovi izjalovili, ekspresno se prebacio u Stranku za BiH.

Ostaje upamćen po "aferi junice" sa lokalnih izbora 2008. godine, koja iako je zadokumentovana i proslijeđena iz CIK-a u Tužilaštvo BiH, nikada nije dobila svoj sudski epilog. 

Četiri godine kasnije, Stranka za BiH iz svojih je redova ipak isključila Mirsada Pindžu i Besima Mehmedića. Ne zbog junica, već mešetarenja i političke trgovine. Njih su dvojica, kako je tada saopćeno, "stavili svoje lične interese ispred interesa stranke".

- Isključeni su i zbog prodaje ugleda Stranke za BiH, čime su izvršili tešku povredu Statuta SBiH. Mehmedić je tada, samoinicijativno, bez znanja Stranke pregovarao i trgovao sa SDP-om oko formiranja vlade Sarajevskog kantona, a kasnije i sa čelnicima Kantonalnog odbora SDA.

Za podršku SDP-ovoj, a kasnije i SDA-ovoj vladi Sarajevskog kantona, Mehmedić je kao protivuslugu tražio radno mjesto za svog sina u Vijeću ministara BiH dok je Pindžo za sebe tražio funkciju zamjenika direktora Sarajevskog aerodroma.

Nakon izbacivanja iz SBiH, njih dvojica nastavila su djelovati u Skupštini KS kao samostalni zastupnici. 

Čim je Željko Komšić napravio Demokratsku frontu, među prvim upisanim članovima bio je naravno Mirsad Pindžo. Na općim izborima 2014. godine osvaja zastupnički mandat i ulazi u Skupštinu KS. Nastavlja sa onim što najbolje zna, a to su političke trgovine, protiv interesa i ciljeva DF-a čiji je bio zastupnik. 

I iz te stranke istupa, te kao i prethodni mandat nastavlja djelovati kao samostalni strijelac. 

I onda, logičan slijed stvari bio je da obuče novi stranački dres - Naroda i pravde. Našao se na listi za Parlament FBiH. 

Pindžo je, za bolje upućene u politička zbivanja u Kantonu Sarajevo, jedan od glavnih protagonista tzv. bjelašničkog lobija. 

Počeo je od Općinskog vijeća Trnovo, a onda uskočio u Skupštinu KS prvo kao kadar SDA, potom Stranke za BiH, Demokratske fronte, malo probao u Nezavisnom bloku Senada Šepića, i na kraju se zaustavio u stranci Elmedina Konakovića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.