open-navfaktor-logo
search
Ministar najavio
Mladi u Kantonu Sarajevo će ipak dobiti veći iznos za kupovinu stana od obećanih 2.000 KM
Dina Begović-Korman kupila je stan u Sarajevu, te je aplicirala na javni poziv Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo za dodjelu subvencije za kupovinu stana i rješavanje stambenog pitanja mladih.
25.10.2020. u 07:54
get url
text
get url
text

Njeno ime nalazi se na preliminarnom spisku Ministarstva za dodjelu stanova. Bila je, kaže, razočarana kada je čula da će se ove godine umjesto dosadašnjih 10.000 KM pomoći mladima, dodijeliti samo 2.000 maraka.

- Iznos od 2.000 KM ne znači puno, kao ni većini mladih koji su kupili stan. Ovo nije humanitarna pomoć za mlade već poticaj da ostanemo u BiH. Realnija bi slika bila da se odgodi projekat za ovu godinu ukoliko nisu umogućnosti da isplate veći iznos. Velika je razlika u odnosu na prošlu godinu, barem ukoliko ostane taj iznos – kaže Begović-Korman.

Stambeno pitanje riješio je i Sejdalija Agić koji se također iznenadio iznosom koji je rečeno da će dobiti mladi ove godine kao subvenciju za kupovinu stana.

- Nadam se da će odvojiti više sredstava za subvencioniranje. Kao i sam ministar, a i šira javnost, mišljenja sam da taj iznos nije dovoljan, ipak su u pitanju mladi u ovoj državi i rješavanje stambenog pitanja. Iznos je nedovoljan, tačnije nije jednak cijeni kvadrata za kupljeni stan. Nadam se da će dodijeljeni iznos biti veći i da se time pomogne mladima, a to ovim iznosom baš i ne može – kazao je Agić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić za Faktor ističe kako je planirano da se naredne sedmice održi press konferencija na kojoj će se saopćiti sve konkretni detalji kada je subvencioniranje kupovine stana i rješavanja stambenog pitanja mladih u KS u pitanju.

- Početkom naredne sedmice će biti objavljen poziv za mlade da dostave račune na koje će im biti isplaćeno oko 7.000 maraka. Subvenciju bi trebalo dobiti oko 276 mladih koji su ispunili uvjete propisane javnim pozivom. Detalji i konkretne brojke bit će poznate naredne sedmice – kazao je ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.