open-navfaktor-logo
search
Problemi
Mnogi nezaposleni ne mogu otvoriti transakcijske račune zbog pomoći Vlade FBiH jer su banke "prebukirane"
Da bi dobili pomoć Vlade Federacije BiH od po 100 KM, nezaposleni koji se nalaze na evidencijama službi za zapošljavanje moraju lično u banci otvoriti račun i potvrdu o broju transakcijskog računa odnijeti u biro. Tu nastaju problemi za dobar broj njih jer pojedine banke nemaju dovoljno transakcijskih računa i vraćaju nezaposlene.
17.10.2022. u 17:33
get url
text

U drugim bankama nezaposleni čekaju više dana kako bi dobili potvrdu o transakcijskom računu.

"U Doboj-Istoku banka nema dovoljno transakcijskih računa"

Rok do kojeg nezaposleni moraju odnijeti broj računa na biroe je 30. oktobar, a pomoć od po 100 KM nezaposlenima se mora isplatiti do kraja novembra. 

- Ne da se nama nezaposlenima. U Tuzlanskom kantonu, recimo Doboj-Istoku banka nema dovoljno transakcijskih računa i vraća nezaposlene. Šta sada da radimo? Jednom u 100 godina treba da dobijemo pomoć od mizernih 100 KM i to nam mora skočiti na nos.

Jesmo li mi krivi što banke ne mogu odgovoriti svom zadatku? Nismo, ali ispaštat ćemo ako ne donesemo broj računa. Na stranu to što će nam od tih 100, ako ih dobijemo, banke odbiti svoj dio. Ma užas ko je ovo smislio - kazao nam je jedan od nezaposlenih iz općine Doboj-Istok.

Kontaktirali smo Biro Doboj-Istok u Tuzlanskom kantonu.

- Upravo razvrstavam potvrde sa trasakcijskim računima i predaju nam iz 14 različitih banaka. Znamo za problem nedovoljnog broja transakcijskih računa, zbog čega nezaposlene upućujemo da odu u Gračanicu ili Doboj i otvore račune. Neka ne čekaju ni dana više kako ne bi propustili rok, a to je 30. oktobar - govori nam uposlenik Biroa.

Upitali smo kako će nezaposleni koji nemaju nikakvih primanja otići u druge gradove ako nemaju novca za prijevoz.

- Ma znamo da je većina njih u teškoj situaciji, ali šta im je alternativa? Do Gračanice imaju nekih sedam kilometara. Nije to mnogo ni daleko. Ovo je moglo bolje da se organizira. I tim nezaposlenim će banke tražiti svoj dio za račune. Morat će ih odmah zatvoriti po primanju novca, u suprotnom će imati problema jer će morati plaćati održavanje računa. Kod nas je na birou 1.800 nezaposlenih - govori nam ovaj službenik.

"Mogu donijeti i kopiju ugovora sa bankom" 

U zeničkom birou za zapošljavanje su nam kazali da nisu upoznati sa problemom sa bankama.

- Da kod nas ima tih problema, vjerovatno bismo znali. Da bismo olakšali nezaposlenima, oni koji odranije imaju otvorene račune u banci, ne moraju donositi potvrde o transakcijskom računu, mogu priložiti kopiju ugovora sa bankom - kazao nam je Saudin Burić iz ovog biroa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.