Kako nam je rekao, on je prije sat vremena prolazeći pored spomenute stanice primijetio priličan broj automobila sa srbijanskim tablicama, kao i veliki broj okupljenih građana.

VEZANI TEKST - Đilas tvrdi: Vučić daje državljanstva Srbima iz BiH u zamjenu za glas na izborima

- Bilo mi je čudno. Zašto bi šezdeset do sedamdeset građana stajalo ispred Veterinarske stanice u subotu?

To je simptomatično za naše malo mjesto, Srebrenicu. Tako sam malo porazgovarao sa okupljenim ljudima i došao do informacije da se tu vrši registracija za dobijanje srbijanskog državljanstva - pojasnio je Duraković.

O ovoj mobilizaciji uoči izbora u Srbiji prije nekoliko dana za Faktor je govorio Alija Tabaković, kandidat Inicijative "Moja adresa Srebrenica" na posljednjim Lokalnim izborima za načelnika Srebrenice.

- Nije ovo ništa nepoznato na ovim prostorima. Nama u Srebrenici je dobro poznat izborni inženjering u organizaciji vlasti susjedne nam Srbije. Ovaj put je obrnut smjer. Aleksandar Vučić je pomagao Miloradu Dodiku da dobije Srebrenicu, a sada Milorad Dodik vraća uslugu - rekao je Tabaković.

VEZANI TEKST - Tabaković o "uvozu glasača" iz RS-a u Srbiju: Dodik vraća uslugu Vučiću za Srebrenicu

Podsjetimo, prije desetak dana jedan od lidera opozicije u Srbiji i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas iznio je tvrdnje da vlast Aleksandra Vučića dijeli državljanstva Srbije građanima Bosne i Hercegovine iz bh.entiteta Republike Srpske, uz uvjet da na izborima glasaju za Vučićevu Srpsku naprednu stranku (SNS).

On je tom prilikom objavio dva video snimka na kojima je, kako tvrdi, prikazana šema prijavljivanja novih "stanovnika" Beograda.

Prvi snimak je objavio 1. februara na osnovu koga je tvrdio da vladajuća stranka "uvozi" sigurne glasove iz bh. entiteta Republika Srpska.