open-navfaktor-logo
search
Finiš prvog kruga
Mogu li Zmajevi do druge runde: Na ovaj način funkcioniraju kvalifikacije za Mundobasket
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u finiš prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023 ulazi s drugog mjesta u grupi F.
29.06.2022. u 21:34
get url
text

Zmajevi su smješteni iza Litvanije koja na kontu ima maksimalnih osam bodova i već je osigurala drugi krug. BiH ima šest bodova sa omjerom dvije pobjede i dva poraza, a po jednu pobjedu i tri poraza, odnosno pet osvojenih bodova imaju Bugarska i Češka.

Upravo je Češka naredni rival bh. košarkašima (petak, 1. juli), a posljednji meč Zmajevi će odigrati u Sarajevu protiv Bugarske (ponedjeljak, 4. juli). Jedan trijumf u ove dvije utakmice ostavlja Zmajeve u igri za Mundobasket.

Tri vodeće selekcije iz grupe, odnosno ukupno 24 reprezentacije igrat će drugi krug kvalifikacija. U drugoj rundi će biti formirane četiri nove grupe (I, J, K, L) sa po šest selekcija. Po tri prvoplasirane reprezentacije iz tih grupa igrat će na Svjetskom prvenstvu 2023.

Timovi iz grupe F u kojoj su Zmajevi spojit će se s tri najbolje ekipe grupe E u kojoj su Francuska, Mađarska, Portugal i Crna Gora. Francuska je siguran učesnik drugog kruga sa maksimalnih osam bodova, Crna Gora i Mađarska imaju po šest, a Portugal četiri boda.

Vrijedi istaknuti da se svi bodovi iz prvog prenose u drugi krug, tako da je svaka utakmica jednako važna.

Prema trenutnom stanju, tabela novoformirane grupe (K) izgledala bi ovako:

Francuska i Litvanija osam bodova, BiH, Crna Gora, Mađarska šest bodova, Bugarska (ili) Češka pet bodova...

U drugoj rundi ne sastaju se ekipe koje su bile zajedno u grupi u prvom krugu. Dakle, ako prođe dalje, BiH neće igrati protiv Litvanije, Bugarske i(li) Češke, već po dva meča s Francuzima, Crnogorcima, Mađarima...

Druga faza kvalifikacija počinje 24. augusta kada se igraju prve utakmice, a tri dana poslije zakazani su i drugi susreti, što će biti svojevrsne pripreme za Eurobasket u septembru.

Poslije toga mečevi se igraju u novembru, a kraj kvalifikacija je planiran za februar 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.