open-navfaktor-logo
search
Podrška Čoviću
Mostarska HVIDRA: Ne postoje ni minimalni uvjeti za održavanje izbora, treba proglasiti Herceg-Bosnu
Udruženje Hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDRA) Mostar oglasilo se u ponedjeljak saopćenjem za javnost u kojem, uz ostalo, navodi kako u ovom trenutku ne postoje ni minimalni uvjeti za održavanje izbora te da bi njihovo provođenje "prema sadašnjim pravilima bilo protuustavno i ponižavajuće, kako za Hrvate, tako i za pripadnike ostalih naroda".
21.03.2022. u 11:54
get url
text

Iz HVIDRA-e, među ostalim, ističu kako hrvatsko političko vodstvo treba hitno aktivirati sedmi zaključak s posljednjeg vanrednog zasjedanja Hrvatskoga narodnog sabora, a koji se odnosi na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH temeljenu na federalizmu i konsocijaciji.

- Potrebno se vratiti na postavke prije Vašingtonskog sporazuma i proglasiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko vijeće odbrane odbranilo tokom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine - jedan je od zaključaka HVIDRA-e. 

Također, HVIDRA Mostar dala je i punu podršku hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.