open-navfaktor-logo
search
"Stanišić i Simatović"
Munira Subašić iz Haga: Tužili smo Holandiju i dobili presudu, tražit ćemo pravdu od Srbije i RS-a
Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić u Hagu je dočekala pravosnažnu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, koji su danas osuđeni na po 15 godina zatvora. Ona ističe da poslije ove presude vrijedi živjeti i boriti se.
31.05.2023. u 14:55
get url
text

Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu izrekao je presudu kojom je Jovicu Stanišića, nekadašnjeg načelnika srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) i Franka Simatovića Frenkija, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije SDB-a pravosnažno osudio na po 15 godina zatvora.

- Tužili smo ranije Vladu Holandije i dobili smo presudu, imamo dobre advokate i odlučit ćemo da pravdu tražimo i od Srbije i Republike Srpske. Presude imamo, dokaze imamo, advokate imamo, žrtve imamo i na nama je sada da nešto uradimo - rekla je Munira Subašić za Faktor.

Apelaciono vijeće zaključilo je u presudi da su Stanišić i Simatović odgovorni za udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

- Ova presuda nije samo značajna za nas žrtve nego za cijelo čovječanstvo. Ovo je poruka da su razlike dobre, a podjele nisu. I druge majke, poput majki u Ukrajini i Siriji, sada znaju da treba da se bore i da će pravda biti zadovoljena kad-tad - poručila je Munira Subašić.

Ona ističe da porodicama žrtava nije cilj ničija patnja, nego treba da pate zločinci, a da svi ostali, posebno mladi, vide da se zločin ne isplati.

- Ovo je poruka našoj djeci na Balkanu da žive u miru. Mi majke koje smo preživjele genocid im poručujemo da se bore, da ne žive u lažima, nego da znaju pravu istinu - zaključila je Munira Subašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.