open-navfaktor-logo
search
"Nemoj biti lak plijen"
MUP RS-a kampanju o zaštiti djece od internet predatora ilustrirao djevojčicom s podignuta tri prsta!?
Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska objavilo je jutros da, kao članica Međunarodne organizacije "Amber Alert Europe", povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, provode kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), čiji je cilj da obrazuje djecu, naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu.
25.05.2020. u 10:27
get url
text

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestale osobe osobe (Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP).

Kako navode stručnjaci ove mreže "još uvijek ne postoji svijest o vrbovanju na internetu".

- Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada, kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu - smatraju policijski stručnjaci.

Iz entitetske policije su pozvali sve da na relevantnim društvenim mrežama/platformama dijele edukativni video koji jeste primjer klasičnog vrbovanja maloljetnika na interenetu.

Ono što, međutim, na prvo gledanje ovog, inače poučnog, videa upada u oči je to da osoba sa kojim se zamišljeni dječak iz videa dopisuje koristi profilnu sliku djevojčice koja drži podignuta tri prsta.

Postavlja se pitanje zbog čega je MUP RS-a izabrao prikazati baš takvu ilustraciju i jesu li je "stručnjaci" iz MUP-a slučajno ili namjerno odabrali?!

Treba li podsjećati da u RS-u žive i djeca koja nisu srpske nacionalnosti ili se možda na njih ova kampanja ne odnosi?

I zbog čega, na kraju, čak i ovakva jedna kampanja, u ovom bh. entitetu mora biti nacionalno obojena?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.