MUP RS-a pere ruke u "slučaju David": Na odgovornost pozvani policajci PS Lauš

objavljeno: 04.05.2018. u 14:12

MUP RS-a utvrdio je da policijski službenici Policijske stanice Lauš nisu na vrijeme preduzeli sve neophodne mjere i radnje kada je u pitanju krađa u kući u banjalučkoj ulici Velibora Janjetovića broj 11, za šta su sumnjičili tragično stradalog Davida Dragičevića (21).

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač zatražio je danas od direktora policije Darka Ćuluma da preduzme mjere prema odgovornim policajcima, uz obrazloženje da "nisu blagovremeno preduzeli potrebne mjere i radnje u vezi sa prijavom od 18. marta 2018. godine da je nepoznato lice izvršilo krivično djelo krađa" na spomenutoj lokaciji.

- Nakon izlaska na lice mjesta od strane postupajućeg inspektora, on je okvalifikovao djelo kao "krađu", konstatirajući da nema potrebe za vršenjem uviđaja - saopćeno je danas iz MUP-a RS.

Dalje se objašnjava da su nakon izvršene analize predmeta, uočeni propusti u radu na ovom predmetu od strane postupajućeg inspektora, zatim zamjenika komandira za poslove kriminaliteta i komandira Policijske stanice Lauš. Ocijenjeno je da oni nisu uradili sve što je trebalo iz njihove nadležnosti, kako po pitanju obavljanja uviđaja, tako i utvrđivanju okolnosti u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

- U kasnijoj istrazi ovo krivično djelo je dovedeno u vezu sa tragično nastradalim Davidom Dragičevićem, ali u vrijeme prijave ova dva slučaja se nisu mogla dovesti u vezu - naglasili su u MUP-u RS.

Nadležni u ministartvu objašnjavaju da će utvrđivanje odgovornosti, kao i svih okolnosti ovog slučaja, utvrditi unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

- MUP RS u svim situacijama u kojima postoji sumnja da su policijski službenici napravili propuste u radu, preduzima mjere i radnje na utvrđivanju odgovornosti i sankcionisanju odgovornih - podvuklli su u MUP-u RS.

Podsjećamo, 26. marta su nadležni u MUP-u RS i Policijskoj upravi Banja Luka na konferenciji za novinare iznijeli detalje o istrazi koju su sproveli u vezi Davidove smrti. Osim kvalifikacije da je stradao utapanjem, konstatovali su da je on osumnjičen da je uoči stradavanja opljačkao kuću u ulici Velibora Janjetovića, odakle je navodno ukrao oko 200 KM, laptop i još neke predmete, a za koje se tvrdilo da su nađeni 24. marta kraj njegovog beživotnog tijela na ušću Crkvene u Vrbas.

Davidov otac Davor Dragičević objavio je juče dio snimka sa uviđaja u kući u ulici Velibora Janjetovića Janje. Snimak je izazvao brojne reakcije u grupi "Pravda za Davida". Kao posebno sporan je označen dio u kojem se vidi policajac koji trčeći iz auta uzima neke predmete sa zemlje i užurbano odlazi u službeni automobil. Takođe, vidljivo je da izlazi sa suvozačeve strane, a u auto ulazi na mjesto vozača.